Antrax

Trimis la data: 2015-07-10
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_D
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Agentul patogen este bacilul carbunos (Anthracis), un bacil Gram- pozitiv, imobil, capsulat, care in anumite conditii, in prezenta oxigenului liber, produce spori foarte rezistenti. Are 3-10 i�� lungime si se prezinta sub forma de bastonase izolate sau reunite in lanturi, cu capetele taiate drept.
Bacilul carbunelui creste usor in pe mediile obisnuite (bulion, geloza), cu un aspect destul de caracteristic.
Rezistenta bacilului propriu-zis nu este mai mare decat a altor germeni, sensibili la penicilina, dar sporii sunt foarte rezistenti, putand sa persiste cativa ani in sol.
Infectarea se face prin patrunderea bacililor carbunosi prin piele sau mucoase, prin solutii de continuitate, unde se inmultesc.
Patrunderea bacililor in sange poate provoca aparitia unor septicemii.
Local, mai pot aparea suprainfectii, in special cu streptococ si stafilococ.EPIDEMIOLOGIE

Rezervorul de virus este reprezentat de animale, in special de vitele cornute, care se infecteaza pe pasuni contaminate, prindejectii ale animalelor sau spori adusi la suprafata.
La om, boal;a apare la cei care vin in contact cu animalele bolnave sau cu produsele lor (pastori, macelari, blanari, medici veterinari, etc.). Din acest motiv, antraxul este, de obicei, o boala profesionala. Datorita rezistentei sporilor unele produse industriale (blanuri, caciuli, cojoace, etc.) provenite de la animale moarte de antrax pot de asemenea sa constituie o sursa de contaminare.

SIMTOMATOLOGIE
In functie de poarta de intrare, bacilul antraxului provoaca fie o leziune externa locala (carbunele cutanat), fie o leziune interna (carbunele intern).
Carbunele intern poate fi:
• gastrointestinal, prin ingerare de carne nefiarta bine sau lapte provenit de la animale bonave;
• pulmonar, prin inhalare de praf cu spori, in special in industrii care prelucreaza lana, parul animalelor, etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.