Antrax

Trimis la data: 2007-05-09 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 703
Autor: Florin Eugen Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
ANTRAX

Antraxul este o boala infecţioasă cu caracter septicemic în marea majoritate a cazurilor. Afectează mai multe specii de animale domestice şi sălbatice şi este transmisibilă şi la om. Clinic se caracterizează prin tulburări grave respiratorii, circulatorii, digestive şi uneori prin hematurie iar anatomo-patologic, prin tumefierea splinei, ramolismentul pulpei splenice şi infiltraţia sero-hemoragică a ţestului conjunctiv subcutanat sau subseros.

Istoria antraxului


Antraxul a fost cunoscut încă din antichităţi ca o boală care produce epizootii pustiitoare printre animale, transmiţându-se şi la om. Este originar probabil, din sudul Asiei.

In Europa, antraxul a căpătat o răspândire mare prin sec. XVI, impunându-se luarea de măsuri care au fost elaborate prima oară la Veneţia (1596) şi constau în linii mari, din carantină şi izolarea animalelor bolnave.

Descrieri exacte ale bolii au fost făcute în sec. XVIII în Rusia şi Franţa. În 1792, Gamaleia a semnalat transmiterea bolii prin insectele hematofage.

Etiologia bacteriană a bolii a fost întrevăzuta de Devaine (Franţa 1860), Pollender (Germania 1855), Brauell (Rusia 1857), Delafond (1860), dar abia în 1876, R.Koch şi L.Pasteurin în acelaşi timp şi independent unul de altul, au izolat bacilul antraxului şi au reprodus boala experimental cu ajutorul culturilor. R.Koch, a pus în evidenţă proprietatea bacilului de a sporula în mediul exterior iar L.Pasteur şi Jouber studiază circulaţia sporilor în sol. În 1881, Pasteur împreună cu Chamberland şi Roux, prepară primul vaccin anticărbunos, făcând celebra demonstraţie de la Pouilly de Fort.

În 1882, Tencovschi prepară primul vaccin sporulat.

În ţara noastră, primele documente scrise despre antrax, datează din 1808 şi cuprind măsuri sanitare veterinare aplicate în judeţul Ilfov. După această dată au apărut diverse semnalări şi descrieri ale bolii. În 1902, Motas face un studiu al bolilor infecţioase pentru perioada 1889-1900, în care ne arată că antraxul există în majoritatea judeţelor.

Cercetări privind antraxul au făcut în tara noastră Ciuca, Combiescu, Cernmianu şi alţii.
Cele mai importante cercetări în această boală, au fost făcute însa de N.Stamatin, dintre care, menţionăm crearea tykoubuu 1190 R (1931-1938), tulpina sporogenă, edmatogenă, acapsulegenă şi apatogenă, din care, Isopescu pune la punct prepararea unui vaccin anticărbunos, cel mai bun vaccin anti-bacterian care se foloseşte în ţara noastră.

Independent de N.Stamatin şi cam în acelaşi timp, Stenne (1937-1939) obţine variante asemănătoare de bacili cărbunoşi (acapsulogene, sporogene, edmatogene ) care au fost folosite pentru prepararea vaccinului anticărbunos utilizat în Africa de Sud.

Răspândire Geografică

Antraxul este răspândit în aproape toate ţările lumii dar frecvenţa este variabilă şi dependentă în special de climă. Răspândirea bolii este mai mică în ţările cu climă rece din cauza condiţiilor nefavorabile pentru sporulare, acest proces fiind slab la 20° şi încetând complet sub 14°. În zonele cu climă temperată sau caldă, antraxul este mai des întâlnit.

În Europa, în trecut, antraxul a cunoscut o mare răspândire şi a produs mari pierderi dar în prezent, pierderile produse de antrax sunt în continuă scădere. Scăderea frecvenţei apariţiei de antrax se explică prin extinderea vaccinărilor anticărbunoase şi prin aplicarea mai severă a măsurilor sanitare veterinare privind în special distrugerea cadavrelor.

După Manninger, Asia este continentul în care antraxul are răspândirea cea mai mare. În Indonezia, antraxul bântuie printre bivoli iar în Birmania chiar şi printre elefanţi.

În Africa de Sud, antraxul reprezintă încă boala cea mai păgubitoare. Este întâlnit şi în America iar în Australia produce încă pierderi simţitoare.

În ţara noastră, antraxul a avut o mare răspândire în trecut din cauza insuficienţei organizării veterinare care a avut ca urmare, neglijarea celor mai elementare măsuri de profilaxie referitoare mai ales la distrugerea cadavrelor care erau lăsate pradă animalelor carnivore, creându-se astfel focare permanente de infecţie.

Începând cu anul 1908 s-au introdus vaccinările anticărbunoase, dar boala s-a răspândit totuşi. Astfel, (după Ciuca ) în 1908 au fost 447 cazuri de antrax, în 1910, 558 cazuri, în 1912, 1083 cazuri, în 1915, 724 cazuri, în 1936, (după Lupa) 2417 cazuri iar în 1938, 16221 cazuri.

În timpul de faţă, în urma introduceri în practică a vaccinului preparat de Stamatin şi Isopescu şi a luării unor măsuri planificate de combatere, antraxul apare numai sub formă de cazuri sporadice.

Importanţa economică şi sanitară

Antraxul este o boală mortală în imensa majoritate a cazurilor. De la animalele bolnave nu se poate valorifica nimic, dată fiind rezistenţa deosebită a sporilor şi transmisibilitatea la om. Acestea fac ca importanţa antraxului sub raport economic să fie foarte mare.

Pentru profilaxie se cheltuiesc sume mari reprezentate de materiale biologice folosite pe scară largă şi de forţele de muncă ocupate cu aplicarea lor. La acestea, se adaugă şi lucrările necesitate pentru asanarea terenurilor infectate.
Antraxul are şi o importanţă sanitară, prin faptul că se transmite la om.

Infecţia se face prin manipularea cărnii, a cadavrelor sau a produselor de origine animală, lâna, piei, păr, coarne etc.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.