Apa

Trimis la data: 2007-01-15 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 4528
Autor: Violeta Dimensiune: 281kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Apa - Multe secole apa a fost considerată ca un element. În 1781, fizicianul englez H. Cavendish a arătat că apa se formează prin explozia unui amestec de hidrogen şi oxigen, cu ajutorul scânteii electrice.În 1805, Humboldt si Gay-Lussac au arãtat cã apa este formatã din douã volume de hidrogen si un volum de oxigen.Apa naturalã constã în amestecul speciilor de izotopi ai oxigenului: 16O, 17O, 18O, cu cei trei izotopi ai hidrogenului: 1H, 2H, 3H.

Combinarea acestora genereazã 18 specii de molecule de apã. Apa purã este întotdeauna un amestec de apã usoarã (H2O) si de cantitãti extrem de mici de apã grea (D2O) si apã hipergrea (T2O). Dupa cum bine stim formula exacta a moleculei de apa este H2O (2 atomi de hidrogen sunt legati de un atom de oxigen), formula a fost infiintata de italianul Stanislau Cannizzarro.

Apa curata este transparenta, inodora si nu are gust. In strat subtire este incolora iar in strat mai gros albastra.Anomalia densitatii apei are o mare influenta asupra climei planetei si a vietii animalelor si plantelor.

Cand apa raurilor, a lacurilor si a marilor scade sub 4 grade, ea nu mai cade la fund ci, fiind mai usoara ramane la suprafata si ingheata aici. Fiind protejate de stratul de gheata, apele mai adanci nu ingheata pana la fund, ci au, sub stratul de gheata, temperatura de 4 grade la care viata poate continua.

Apa lichida din natura nu este niciodata pura, fiindca ea dizolva o parte din substantele solide si gazoase cu care vine in contact. Cea mai curata apa este apa de ploaie sau din topirea zapezii. Apa izvoarelor si a raurilor contine dizolvate gazele din atmosfera: oxigen, azot si bioxid de carbon, apoi cationii: calciu, magneziu, sodiu, si anionii de carbonat, sulfat si clorura. Cea mai importanta sare continuta in apa de izvor sau de rau este carbonatul acid de calciu.

În naturã, apa se gãseste în stare lichidã, solidã si gazoasã. Trecera apei dintr-o stare în alta face sã aparã: norii, ceata, ploaia, grindina, roua, bruma, zãpada, poleiul.

Norii se formeazã ca urmare a evaporãrii apei din sol si de la suprafata apelor, si a ridicãrii vaporilor în straturile superioare ale aerului. Acolo, vaporii, dând de straturi reci de aer, se condenseazã, formând picãturi fine de apã.

Ceata se formeazã în zilele reci, când vaporii de apã se condenseazã foarte aproape de pãmânt. În zilele cu ceatã, circulatia oamenilor si a vehiculelor este îngreunatã.

Ploaia se formeazã când norii trec prin straturile reci de aer, iar vaporii se condenseazã si cad pe pãmânt sub forma de picãturi. Ploile sunt necesare vietii plantelor. Ele curãtã aerul de praf si îl rãcoresc.

Grindina apare vara, când picãturile de ploaie trec prin straturile foarte reci de aer si se transformã în boabe de gheatã. Grindina este dãunãtoare culturilor agricole.

Roua. În noptile senine de varã, vaporii de aer, în atingere cu corpurile reci de pe pãmânt, se condenseazã si formeazã stropi mici de apã. O datã cu încãlzirea aerului, stropii de apã se evaporã.Bruma. În noptile senine si reci, de toamnã sau ded primãvarã, corpurile de pe pãmânt se rãcesc foarte mult. Vaporii de apã care vin în atingere cu aceste corpuri se condenseazã, iar picãturile de apã îngheatã, formând un strat fin alb-strãlucitor. Bruma este dãunãtoare culturilor. Oamenii iau mãsuri de protejare a culturilor, fãcând focuri mocnite în grãdini sau în livezi. Fumul cald împiedicã formarea brumei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.