Apa - prezentare generala

Trimis la data: 2013-01-27
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 0
Autor: victor_colta
Dimensiune: 451kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Apa este un important factor pentru existenta vietii pe Pamant. Fara apa nu ar exista nici animalele, nici plantele. Organismul uman contine aproximativ 80% de apa. Fara apa omul poate trai doar 5-10 zile.Noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens : 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone). Cea mai mare parte se afla in oceane (97%).Pentru anumite scopuri se foloseste apa de anumita calitate: in alimentatie se foloseste apa potabila, solutiile chimice si medicamentele se pregatesc cu apa distilata, in industrie se foloseste apa tehnica (se obtine prin distilarea apei sarate).
Apa este cea mai neobisnuita dintre substantele obisnuite. Apa poate exista in trei tipuri de agregare: lichida (apa), solida (gheata, zapada), gazoasa (vapori). La temperatura de 0ºC, apa se transforma in gheata iar la 100ºC, ea se transforma in vapori. Desi in intervalul 0ºC si 100ºC apa este lichida. Aceasta este prima ciudatenie a apei, deoarece toti compusii hidrogenati la temperatura de 20ºC se afla in stare gazoasa. O alta proprietate fizica importanta a apei este densitatea ei. Apa are cea mai mare densitate la temperatura de +4ºC (1000 kg/mAC). Apa se contracta pana la temperatura de +4ºC, dupa aceea se dilata. Apa pura mai poseda o proprietate fizica importanta: nu conduce curentul electric.

Legatura dintre atomii de oxigen si hidrogen este de tip covalenta polara, masa atomica relativa este 18 g/mol. Apa interactioneaza cu multe substante simple si compuse. Descompunerea: sub actiunea curentului electric sau la incalzirea pana la temperatura de 2000 ºC, apa se descompune in hidrogen si oxigen. Interactiunea cu substantele simple: reactia cu metalele:

Sa introducem o bucatica de sodiu de marimea unei gamalii de chibrit intr-un pahar cu apa. Imediat incepe o reactie exoterma violenta. S-a format astfel o baza alcalina (NaOH) si s-a eliminat hidrogenul. Reactia cu nemetalele: In functie de conditiile create, apa reactioneaza cu carbonul in mod diferit. C + 2H2O = CO2a + 2H2a.Prin aceasta reactie se obtine aproximativ o jumatate din hidrogenul industrial.

Interactiunea cu substantele compuse: In reactia cu oxizii bazici, apa formeaza hidroxizi, iar oxizii acizi da acizii corespunzatori. Apa interactioneaza cu oxizii acelor metale care sunt situate in subgrupele principale ale grupelor I (Li-Fr) si II (Ca-Ba). Ca rezultat, se formeaza bazele alcaline: Na2O + H2O = 2NaOH + Q CaO + H2O = Ca(OH) 2 + Q .

Corpul unei meduze este format in proportie de 98% din apa? Corpul uman, in schimb, contine un procent de 60-70% apa.
unele din cele mai bogate in apa organe ale corpului nostru sunt creierul si rinichii? Aproximativ 80% din creier este apa, in timp ce la rinichi procentajul creste pana la aproape 85%. Sangele contine pana la 83% apa.

Cantitatea de apa recomandata pentru a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 litri? Aceasta cantitate inlude atat consumul propriu-zis cat si baia, prepararea mancarii etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa intre diferite tari: americanii consuma, de exemplu, de 5 ori mai multa apa decat europenii (500 litri vs. 100 litri), in timp ce locuitori din tari precum Gambia trebuie sa se multumeasca doar cu 4.5 litri.

95% dintr-o rosie este apa?Corpul uman elimina apa prin rinichi (urina), transpiratie, plans dar si respiratie? Astfel, aproximativ 1.5 litri de apa sunt eliminati prin rinichi, 500 ml prin respiratie iar restul prin transpiratie. Cand plangem "pierdem", in medie, aproximativ 1 ml de lacrimi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.