Apa ppt

Trimis la data: 2012-05-17
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: n/a
Nota: 7.43 / 10
Downloads: 638
Autor: Ut Noi
Dimensiune: 1874kb
Voturi: 28
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Importanta apei in viata noastraaTransport. Apa circula in organism prin sange, secretii si fluide tisulare, realizand transpurtul de nutrienti, produsi de secretie, metaboliti si alte materiale, in concordanta cu necesitatile tesuturilor. Mentinerea formei si structurii corporale. Apa asigura saturarea tesuturilor, distensia sau gradul de rigiditate a celulelor, determinand astfel caracteristice morfologice ale corpului. Mentinerea temperaturii corpului. Prin circulatia ei in organism, apa tinde sa egalizeaze temperatura acestuia.
Pierderea de apa pe cale cutanata (transpiratii si perspiratii insensibile) este determinata de temperatura ridicata si are rolul de a reduce temperatura la suprafata corpului. Astfel, prin intermediul circulatiei, temperatura va scadea in intreg organismul.Lubrifiant. Apa indeplineste acest rol pentru structurile care asigura mobilitatea corpului (de exemplu, fluidele din articulatii).

Sursele de apa ale organismului sunt: - apa din lichidele consumate: 1200 - 1500 ml; - apa din alimente: alimentele solide contin apa in proportii variabile: 700 - 1000 ml; - apa care se produce in organism, rezultata din procesele de oxidare: 200 - 300 ml. Cantitatile sunt corespunzatoare unei zile (24 h).

Exista patru cai principale de eliminare a apei din organism: - prin rinichi. Adultul elimina zilnic, in conditii normale, 1000 - 1200 ml de apa, prin urina; - prin piele. Aproximativ 300 ml de apa se pierd zilnic la nivel cutanat, prin difuziune; 100 ml se pot pierde suplimentar, prin pespiratie normala; in conditii de crestere a temperaturii mediului ambiant sau de efort fizic crescut, se pot pierde inca 250 ml sau mai mult; - prin plamani.

Prin respiratie, se elimina zilnic 350 ml de apa; aceasta cantitate variaza in functie de conditiile climaterice, fiind mai redusa la cald si umezeala si mai crescuta in conditii de temperaturi scazute; - prin intestin. Prin materiile fecale se pierd zilnic 150 - 200 ml de apa; pierderi crescute se produc in caz de diaree.

In general, se recomanda un aport de 35 ml / kg corp la adulti, 50 - 60 ml / kg corp la copii si 150 ml / kg corp la nou-nascuti. Necesarul de apa la un adult este, prin urmare, de 2 - 2,5 l zilnic, in functie de masa corporala.

La copii, necesarul de apa este mai ridicat, datorita capacitatii reduse a rinichilor de a limita diureza, procentului crescut de apa din masa corporala si suprafetei corporale mari. Femeile gravide si cele care alapteaza au un necesar zilnic de apa cu 600 - 700 ml mai mare, datorita nevoilor crescute. Necesarul este crescut si in cazul celor care executa effort fizic de intensitate crescuta si in cazul celor bolnavi.

In conditii normale, un adult metabolizeaza 2,5 - 3 litri de apa pe zi. Cel putin, asa ar trebui, pentru ca aceasta este diferenta dintre apa necesara in organism si ceea ce se pierde in procesul de dezasimilare. Senzatia de sete are scopul de a ne semnala deficitul de apa din organism. Exista, desigur, situatii in care aportul de apa necesar este mai mare decat cel obisnuit.

Temperatura ridicata a mediului face ca apa sa se piarda intr-o mai mare masura prin transpiratie. Totodata, necesarul este crescut, in vederea racirii organismului. Un adult care munceste fizic la o temperatura ridicata poate transpira si 2 litri intr-o zi de munca. Starea de boala necesita adesea consumul intensiv de lichide.

Fie pentru compensarea pierderilor mai mari - ca in cazul diareei sau al transpiratiei abundente - fie in scopul fluidizarii unor secretii, ca in cazul celor provocate de raceli si bronsite. Copiii au un risc crescut de deshidratare in conditii de temperatura crescuta a mediului ambiant.

Activitatea lor metabolica intensa determina producerea unei cantitati mari de caldura iar suprafata cutanata prin care se realizeaza evaporarea, raportata la masa corporala, este mare. Femeile gravide si cele care alapteaza au, de asemenea, un necesar crescut de apa. Varstnicii au un risc crescut de deshidratare datorita alterarii mecanismului fiziologic al setei, ceea ce duce la un aport hidric insuficient pentru satisfacerea nevoilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.