Aparate foto DSLR

Trimis la data: 2010-01-30
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 13
Autor: Tamas Zoltan
Dimensiune: 888kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Aparate foto DSLR
Principiul de functionare al aparatului de fotografiat a fost descoperit de pe vremea artistului si inventatorului Leonardo da Vinci, care a aratat ca pentru a proiecta o imagine este suficient un mic orificiu prin care sa treaca lumina. Cu cat este mai mic orificiul, cu atat imaginea este mai clara. Acest aparat simplu, numit "camera obscura", exista de la inceputul sec. al XVII-lea. Mai mult a durat pana a fost gasit un material fotosensibil pentru a inregistra imaginea respectiva. Aceasta problema a fost rezolvata abia in 1826 cand Joseph Niepce a descoperit ca pentru a produce un bitum sensibil la lumina poate fi folosita clorura de argint.
Referat despre Aparate foto DSLR
Camera obscura are un orificiu minuscul pe una din fete, pe fata opusa
formandu-se imaginea. Desi foarte rudimentar, acest procedeu de fotografiere inca se mai utilizeaza si poarta denumirea de "pinhole photography"

Tipuri de aparate
Aparate cu vizor sau telemetru
Aparate cu vizare prin obiectiv (SLR, reflex)
Aparate cu doua obiective
Aparate cu planfilm

Aparate cu telemetru ( rangefinder )
Aparatele compacte, deşi mai simple, au un avantaj major faţă de aparatele reflex: vizarea făcându-se lateral, nu mai este necesară prezenţa unei oglinzi între obiectiv şi film/senzor. Astfel, dispar vibraţiile puternice produse de ridicarea oglinzii la declanşare (ceea ce reduce mişcarea aparatului), dispare zgomotul produs de oglindă, iar vizorul nu mai este acoperit de oglindă în timpul declanşării, ceea ce permite observarea continuă a subiectului. Pe de altă parte, distanţa dintre obiectiv şi negativ este mai redusă, ceea ce permite reducerea dimensiunilor obiectivelor, deci şi a costurilor.

Aparatele compacte din ziua de azi, deşi beneficiază de aceste avantaje, nu se ridică la standardele cerute de profesionişti şi amatori avansaţi (din cauza opticii de proastă calitate, a fiabilităţii reduse etc.), astfel încât, pentru aceştia, alternativa o constituie aparatele cu telemetru.

Acest tip de aparat a devenit foarte popular începând cu seria Leica M, firma care ocupă şi acum locul I în topul rangefinder-elor. Modelele avansate de aparate cu telemetru permit controlul expunerii (timp şi diafragmă), dar beneficiază şi de autoexpunere, TTL pe blitz etc., oferind imagini de o calitate comparabilă cu cea oferită de cele mai avansate aparate reflex. Un alt avantaj al aparatelor RF îl constituie existenţa obiectivelor interschimbabile cu optică de înaltă calitate.

Aparate foto reflex (SLR, Single Lens Reflex)
Aparatele reflex au ca principală caracteristică vizualizarea imaginii direct prin obiectiv, cu ajutorul unei oglinzi care se ridică în momentul declanşării. În acest fel, fotograful vede imaginea exact aşa cum apare pe film/senzor. Toate aparatele reflex au obiective interschimbabile. Oferind posibilitatea controlării avansate a expunerii şi multe alte facilităţi avansate, aceste aparate sunt destinate profesioniştilor şi amatorilor avansaţi, având preturi în general mai ridicate decât ale celorlalte tipuri de aparate.

Caracteristicile principale ale reflexelor sunt:
- modul de expunere: auto program/prioritate de timp/prioritate de diafragmă/manual.
- timpi de expunere: aprox. 30s-1/8000s, bulb, time, sincronizare cu blitzul
- sistemul AF: tip, limită de funcţionare (EV), manual/AF
- sistemul de măsurare a expunerii: tip, limită de măsurare (EV), multisegment/integral/central/spot
- blitz: timp de sincronizare, TTL, caracteristicile blitzului încorporat (număr ghid, acoperire, funcţie anti-ochi-roşii etc.)
- alte caracteristici: tipul baionetei (diferă de la o firmă la alta), bracketing, posibilitatea expunerii multiple, compensarea expunerii, conector pentru blitz, pentru declanşator flexibil, hot-shoe etc.

Partile componente ale aparatului de fotografiat SLR
Diafragma
Sistem lentile
Oglinda
Pentaprisma
Obturator
Senzor imagine

Partile componente ale aparatului de fotografiat
Diafragma - Un dispozitiv care controleaza cata lumina ajunge pe film
Obiectivul - Un dispozitiv care focalizeaza razele de lumina pe film
Oglinda – Dispozitiv ce directioneaza lumina direct de la lentilele fotografice la cele optice printr-un vizor.
Prisma - este un mediu transparent marginit de doua fete plane
Obturatorul - Un dispozitiv care controleaza cat timp este filmul expus la lumina
Senzor de imagine – Dispozitiv de captare si transformare a imaginii din semnal luminos in semnal electric.

Lentile folosite in obiective
Lentilele sunt medii transparente, de regula din sticla, limitate de doua calote sferice sau de o calota sferica si un plan. Daca o suprafata de delimitare este o calota elipsoidala, lentila se numeste asferica. In functie de modul in care sunt deviate razele luminoase de care sunt traversate, lentilele se impart in lentile convergente si divergente.

Lentilele convergente
Sunt mai groase la mijloc decat la margini, iar un fascicul de raze paralele ce traverseaza lentila, devine convergent spre un punct denumit punct focal.

Lentilele divergente
Sunt mai subtiri la centru fata de margini iar un fascicul de raze paralele care o traverseaza devine divergent.

Unei lentile i se disting urmatoarele caracteristici:
- centre de curbura
- centrele C1 si C2 ale celor doua calote sferice;
- razele de curbura ale sferelor, R1 si R2;
- axa optica principala este dreapta ce uneste centrele de curbura ale celor doua calote sferice;
- centrul optic O al unei lentile este punctul situat pe axa optica si care se caracterizeaza prin faptul ca raza de lumina ce trece prin acest punct nu este deviata de la directia sa ci doar deplasata;
- orice dreapta care trece prin centrul optic se numeste axa optica secundara.

Focarul lentilelor
Se poate dovedi experimental ca un fascicul de raze paralele cu axa optica principala ce cade pe o lentila convergenta, este deviat convergent si ca toate razele emergente converg intr-un punct F, situat tot pe axa optica, punct denumit focar principal. Deoarece razele de lumina trec efectiv prin acest punct, imaginea poate fi captata pe un ecran, iar acest puntc poarta numele de focar real.

Diafragma
Pentru a modifica sectiunea de trecere a fluxului luminos, obiectivele aparatelor de fotografiat pot fi echipate cu un dispozitiv numit diafragma. Modificarea sectiunii se produce prin strangerea sau desfacerea simultana a unor lamele in jurul axului optic principal .
Suprafata de trecere a fluxului luminos prin obiectiv, se numeste deschidere sau luminozitate.

Inchiderea diafragmei, se face in trepte astfel incat la fiecare modificare se poate obtine jumatate sau dublul sectiunii prin care tranziteaza fluxul luminos ( in corespondenta cu mecanismul de timp care din treapta in treapta poate dubla sau injumatati timpul de expunere ). Odata cu modificarea sectiunii prin care trece fluxul luminos se vor modifica si dimensiunile campurilor de claritate.

Stabilizare optica
La fotografierea din mana ( fara reazem stabil ), exista posibilitatea miscarii aparatului in timpul declansarii. Aceasta miscare se produce in special la timpii lungi si se datoreaza tremuratului mainii, respiratiei, vibratiei unui vehicul in miscare, etc.Aceasta miscare a aparatului va deplasa subiectul pe imagine cu atat mai mult cu cat obiectivul folosit are distanta focala mai mare.

Exista doua tipuri de stabilizari optice utilizate la ora actuala in aparatele DSLR, in functie de locatie:
- Stabilizare in obiectiv.
- Stabilizare in corpul aparatului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.