Aparatul administrativ al Parlamentului

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ca orice alta institutie publica, parlamentul are nevoie de o anumita structura administrativa si de un personal specializat, precum si de resurse financiare, necesare organizarii si functionarii sale ca organism de reprezentare nationala. Constitutiile statelor europene cuprind fie dispozitii cu caracter general, de principiu, fie prevederi concrete referitoare la organizarea administrativa a forurilor legiuitoare. Regula generala privind organizarea si functionarea adunarilor legislative consta in deplina lor autonomie, care decurge din principiul separatiei celor trei puteri in stat.

Desi intre cele trei puteri exista un anumit grad de interferenta, de colaborare, mai flexibila sau mai rigida, in functie de caracterul parlamentar sau prezidential al regimului politic, organizarea lor interna este, in principiu, autonoma. De pilda, art.64 din Constitutia Romaniei prevede in alin.(1) ca "organizarea si functionarea fiecarei Camere se stabilesc prin regulament propriu". Acelasi text prevede, de asemenea, ca "resursele financiare ale Camerelor sunt prevazute in bugetele aprobate de acestea".

2. Cele doua texte cuprinse in art.64 alin.(1) din Consti-tutie stabilesc doua principii generale privind Camera Deputatilor si Senatul, si anume: autonomia organizatorica si functionala a celor doua corpuri legislative; autonomia financiara a Camerei Deputatilor si a Senatului. Prevederi similare cuprind si alte constitutii. De pilda, Constitutia Namibiei prevede in art.52 ca in concordanta cu preve-derile legale referitoare la serviciul public si cu hotararile Parla-mentului (Adunarea Nationala), presedintele acestuia va numi o persoana in calitate de secretar al Adunarii, care va indeplini functiile si sarcinile prevazute in Constitutie sau stabilite de presedinte.

Art.112 din Constitutia Poloniei prevede ca organizarea interna si conducerea activitatii Seimului sunt stabilite in regulamentul acestuia.
Art.184 din Constitutia Portugaliei prevede ca activitatea Adunarii si cea a comisiilor sale permanente sunt sprijinite de un personal parlamentar permanent (tehnic si administrativ), precum si de specialisti numiti sau temporar angajati, numarul acestora fiind stabilit de presedintele Adunarii.

Potrivit art.72 alin.1 din Constitutia Spaniei, Camerele legislative isi stabilesc propriile reguli de organizare si functionare, isi aproba in mod autonom bugetele si, de comun acord, reglementeaza statutul personalului parlamentului (Cortesurile Generale). Alineatul 3 al aceluiasi articol precizeaza ca presedintii Camerelor exercita in numele acestora toate prerogativele administrative si autoritatea de politie in interiorul Camerelor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.