Aparatul excretor

Trimis la data: 2014-10-02
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Bianca_B
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aparatul excretor sau urinar, este format dintr-un organ principal pereche, rinichiul si din caile urinare: pelvis, ureter, vezica urinara si uretra.
Rinichiul este un organ parenchimatos (plin) situat in regiunea lombara, retroperi-toneal, corespunzand vertebrelor T12 - L2, rinichiul drept fiind putin mai coborat fata de cel stang, din cauza ficatului. Este asezat in loja renala, delimitata anterior de peritoneul parietal si fascia prerenala, iar posterior de fascia retrorenala (Zuckerkandl), care se unesc deasupra si in afara rinichiului si a glandelor suprarenale, loja ramanand deschisa medial si in jos.
Loja renala, intre rinichi si fascii, este umpluta cu un strat de grasime care for-meaza capsula adipoasa perirenala, iar posterior, intre fascia lui Zuckerkandl si perete, se afla o grasime, formand capsula adipoasa pararenala (Gerota).Rinichiul deplasat in jos din loja lui este un rinichi ptozat (cazut), iar cel dezvoltat si fixat in afara lojii, oprit in ascensiune, este un rinichi ectopic. Ca o malformatie, se poate intalni unirea celor doi rinichi prin polii lor superiori sau mai frecvent, prin cei infe-riori, realizand rinichiul in potcoava.

Rinichiul prezinta o fata anterioara, o fata posterioara, o margine laterala conve-xa si o margine mediala la nivelul careia se afla o scobitura (sinusul renal), in care se gaseste pelvisul si hilul cu vasele renale, care iau contact cu fata anterioara a pelvisului. Din aceasta cauza, fata posterioara a pelvisului mai putin vasculara este considerata fata chirurgicala.

Ca structura, rinichiul prezinta la exterior o capsula fibroasa, dedesubtul careia se afla substanta corticala, mai inchisa la culoare si in interior, substanta medulara, mai pa-lida. Substanta medulara prezinta niste formatiuni de aspect triunghiular: piramidele re-nale (Malpighi) in numar de 9-15, cu baza spre periferie, alcatuite din anse Henle si tubi renali drepti ai lui Bellini, care se deschid in varful papilei renalei prin 15-20 de orificii, formand areea cribrosa, in calicele mici.

Piramidele sunt separate intre ele de prelungiri ale substantei corticale care formeaza coloanele lui Bertin. Substanta corticala prezinta sub capsula o lama de tesut, numita cortex corticis, si niste formatiuni radiare, pars radiata, care alcatuiesc piramidele lui Ferrein. Acestea corespund bazei piramidei lui Malpighi si sunt in numar de 300-500 pentru fiecare piramida. In rest, corticala contine corpusculii renali ai lui Malpighi, in numar de peste 1 milion, formand elementul princi-pal al nefronului, de filtrare a urinei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.