Aparatul excretor

Trimis la data: 2006-12-08 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Liviu ureche Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Excretia este procesul de eliminare din organism a substantelor rezultate in urma activitatilor biochimice ale organismului . Substanta rezultata in urma acestui proces este urina iar organele la nivelul carora se formeaza urina , impreuna cu organele care o conduc la exterior , alcatuiesc aparatul excretor .

1.Rinichii :Sunt organe pereche , situate retroperitonal , de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare . Rinichiul are forma caracteristica , cantareste circa 300 grame , are doua fete (anterioara si posterioara) si doua margini (laterala convexa si mediala concava ) . Fiecare rinichi , inconjurat de un strat celulo-adipos si invelit de o capsula fibroasa inextensibila , este situat intr-o loja renala . Rinichii au o margine externa convexa , o margine interna concava si doi poli : unul superior si altul inferior . Pe partea concava se afla hilul renal , alcatuit din artera si vena renala , limfaticele , nervii si jonctiunea uretereo-bazinetala.
Fig. 2. Rinichiul

Rinichiul drept este ceva mai jos situat decat cel stang . Loja renala este limitata in sus de diafragma , in spate de ultimele doua coaste si dedesubtul lor de muschii si aponevrozele lombare , iar inainte de viscerele abdominal . In jos loja renala este deschisa . Situarea lombo-abdominala a rinichiului explica de ce durerile renale pot fi resimtite lombar , abdominal sau pelvian , de ce tumorile renale se evidentiaza ca o masa abdominala si de ce flegmoanele perinefretice cu evolutie superioara imbraca simtomatologie toracica .

In zona marginii concave se gasesc hilul si pediculul
renal inn care se vad vasele renale (artea si vena renala ) uretrul si fibrele nervoase vegetative . Sectionand rinichiul de-a lungul liniei mediane , din partea convexa spre cea concava se observa :
- papilele si calicele renale : formatiuni membranoase prin care se scurge urina ,
- parenchimul renal , cu structura zonala : corticala si medulara

Zona corticala este formata in principal din glomeruli , tubi uriniferi si vasele de sange care le apartin . Zona medulara contine 6-18 piramide renale ( Malpighi) , formate din tubi colectori care dreneaza mai multi nefroni . Piramidele renale sunt orientate cu baza spre periferie si varful spre sinusul renal , deschizandu-se in papilele renale acestea se deschid in calicele mici care conflueaza formand calicele mari (2-3) si apoi in pelvisul renal , continuand cu ureterul . O piramida Malpighi cu substanta corticala in jurul sau formeaza un lob cortical .

Nefronul este unitatea morfofunctionala renala ce indeplineste toate procesele complexe care au ca rezultat formarea urinei . El este alcatuit dintr-un glomerul si un tub urinifer lung.
Glomerulul este alcatuit dintr-un ghem de capilare care rezulta din ramificatiile unei arteriole aferente , provenita din artera renala . capilarele se reunesc apoi si formeaza o arteriola aferenta care se capilarizeaza din nou in jurul primei portiuni a tubului urinifer .

Tubul urinifer se prezinta sub forma unui canal lung de cca 50 mm format din urmatoarele segmente :
-capsula Bowman , extremitatea proximala , inchisa dilaterala a nefronului , are forma unei cupe cu pereti dubli , marginind o cavitate ce comtinua tubul . In adancitura capsulara se afla un ghem de 4-12 bucle capilare (glomerul) , care rezulta prin diviziunea arteriolei aferente si care se reunesc la iesirea din capsula , in arteriola aferenta . Capsula intrna cu glomerulul alcatuiesc capsulul renal Malpighi .

- segmentul proximal al este constituit dintr-o portiune contorta , tubul contort proximal (in care se afla cortica renala ) si este format dintr-un strat de celule a caror membrana , spre lumen , prezinta o “margine in perii” , formata din microviri , care maresc mult suprafata membranei .

- segmentul intermediar (ansa Heule) , subtire este format din doua brate (descendent si ascendent) unite intre ele printr-o bucla , are epiteliul turtit , fara microviri . Nefronii ce au glomeruli in zon corticala externa au ansa Heule scurta , in timp ce nefronii cu glomeruli in zona externa a corticolei (juntamedulari ) au ansa lunga , care coboara profund in medulara .

- segmentul distal este format dintr-o portiune dreapta , ascendenta , care ajunge in corticala in vecinatatea glomerulului propriu , in imediat contact cu arteriala aferenta . La acest nivel epitelul tubular , la fel ca si celulele musculaturii netede a arteriolei aferente , prezinta modificari si formeaza aparatul juxtaglomerular care secreta renina . Urmeaza o portiune contorta situata in inregime in corticala . Mai multi tubi distali se unesc si se deschid in tubul colector din structura piramidelor Malpighi .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.