Aparatura Electronica

Trimis la data: 2005-02-08
Materia: Automatica
Nivel: Liceu
Pagini: 28
Nota: 8.67 / 10
Downloads: 16
Autor: Geta Ghiontea
Dimensiune: 34kb
Voturi: 429
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curentul electric reprezinta simbolul inceputului erei robotizate si sfarsitul celei manufacturiere. In secolul al VIII – lea, utilajele care inlocuiau mana omului, reprezentau la acea vreme trecerea catre o lume moderna, catre o lume in care munca fizica se reducea considerabil. Acest fenomen se petrecea desigur doar in tarile dezvoltate, una dintre acestea la acea vreme fiind Marea Britanie. Pana in prima jumatate a secolului XX, aparatura electronica consta in proportie de aproximativ 95 % doar in masini si utilaje folosite in industrie. Abia incepand cu a doua parte a secolului XX, cand Cel de- al doilea razboi mondial se incheiase definitiv, isi fac aparitia in casele oamenilor televizoarele, masinile de spalat, frigiderele si multe altele.
Daca in anii ’50 foarte putina lume avea un televizor in casa, in ultimii ani ai secolului XX o mare parte dintr-o casa obisnuita este dominata de aparatura electronica de orice fel. Bucataria inceputului de secol XXI este mai robotizata ca niciodata, aproape pentru orice munca depusa existand un aparat electric sau electronic (mixerele de bucatarie, cuptoarele electrice si cu microunde, masina de spalat vase, dozatoare de bauturi, taietoare electrice pentru feliat, etc.).

PIATA DIN ROMANIA SI SISTEMUL DE RATE

Oamenii au in general diferite preferinte pentru lucruri, fac anumite pasiuni pentru unele obiecte care ii ajuta mai mult sau mai putin in atingerea scopurilor propuse. Acum, pe intreg mapamondul, exista milioane de tipuri de aparate electronice, fiecare fiind folositor la ceva si fiecare avand o valoare proprie cu care poate fi cumparat.
Nu este de neglijat faptul ca piata descrie foarte evident personalitatea si nivelul de trai a unui popor.

De exemplu, o tara cu un nivel de trai foarte scazut vor importa numai marfa ieftina si mai slaba calitativ deoarece puterea de cumparare este prea mica. Insa, apar si exceptii. Exista oameni care prefera sa dea o suma modesta pe un lucru care este constient ca e de o calitate proasta. Pe acest tip de persoana nu il intereseaza decat o cheltuiala minima, fenomen care apare in general tot in tarile cu un nivel de trai scazut. Tocmai, pentru tarile cu putere mica de cumparare exista tari producatoare pe masura care exporta marfa ieftina.

Cum bine se cunoaste, in Romania, tara cu un nivel de trai foarte scazut, importul de produse electronice si electrocasnice se bazeaza pe regula “ieftin si prost calitativ”, doar un procent minoritar fiind detinut de importul de marfuri cu “brand”. Accizele, taxele vamale, TVA-ul si adaosul comercial al comerciantilor dornici de imbogatire trag in jos piata electronicelor de la noi, multa lume procurandu-si din alte tari aparatura, fiind la jumatate din pret. Mai rau de atat, in Romania, certificatul international de garantie la aparatura electronica si electrocasnica nu este recunoscuta.

Chiar si cu acest risc, cine isi procura aparatura de peste hotare are in acest moment de castigat mult. Pretul mare cu care se vand acest tip de produse la noi in tara, incurajeaza si dezvolta comertul subteran, obligand cetateanul dornic de a-si achizitiona un produs de acest gen sa cumpere de la persoane neautorizate. In schimb, sistemul de rate s-a dezvoltat, de la an la an crescand numarul persoanelor care achizitioneaza aparatura electronica in acest fel.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.