Aparitia integrarii europene

Trimis la data: 2013-10-03 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: victoriapetica Dimensiune: 50kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In perioada ce a urmat sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial, statele Europei Occidentale se vad in situatia de a-si pierde vechea suprematie in fata celor doua noi puteri geopolitice: SUA si URSS. Europa care "a facut lumea" asista astfel cu neputinta la pierderea rolul sau de putere mondiala. Sunt puse in discutie valorile, traditiile, ideologiile "vechii" Europe (cele care au permis de-a lungul timpului dezvoltarea ideilor si a proiectelor de unitate europeana.) si, mai ales, competitivitatea sa economica.

Pentru a face fata concurentei americane si sovietice intreprinderile europene isi propun obiective ce reclama accesul mai larg la resurse si o piata exterioara mai vasta, corespunzatoare potentialului lor. Solutionarea problemelor, provocarilor cu care se confrunta societatile occidentale presupunea intarirea colaborarii lor.

Comunitate Europeana
Cooperarea europeana, ale carei baze au fost puse dupa razboi, consta intr-o serie de organizatii internationale sectoriale, cu vocatii diferite, care nu aveau posibilitatea sa asigure concentrarea dezvoltarii economice a statelor din Europa de Vest.Pe de alta parte, la nivel politic Europa se lansase deja, in urma Congresului de la Haga, intr-un efort comun de gasire a celor mai convenabile, si, in acelasi timp eficiente, metode de unificare politica. Chiar daca intre cele doua optiuni in jurul carora s-au purtat negocierile-metoda supranationala, sustinuta de francezi, si cea interguver-namentala, promovata de englezi, ultima a avut mai degraba castig de cauza, optiunea supranationala nu a incetat sa castige adepti.

Evenimentele care au loc in jurul anului 1950 (Blocada Berlinului, accesul Uniunii Sovietice la arma atomica, iminenta izbucnirii razboiului din Coreea) si absenta unei alternative reale la Razboiul Rece, determina intarirea constiintei interesului comun in randul statelor Europei Occidentale. Aceasta, si sub presiunea Statelor Unite, pentru care reinarmarea Germanieidevenea esentiala.
Fara indoiala, pentru europeni ranile razboiului erau inca destul de profunde. Obiectivul prioritar al politicii franceze, spre exemplu, era mentinerea majoritatii restrictiilor posibile pentru Germania, constientizand insa ca aceasta politica obstructionista nu putea dura la nesfarsit.

Nodul gordian al tensiunilor franco-germane il reprezenta industria de carbune si otel, care in acele timpuri, era absolut indispensabila pentru razboi. Regiunile miniere si siderurgice Ruhr si Saar au constituit de-a lungul timpului o sursa permanenta de conflict intre Franta si Germania. La sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, prin Acordurile de la Postdam, aliatii stabilisera un sistem de distributie a productiei din regiunea Ruhr, o regiune foarte bogata in carbune si otel, in scopul punerii in aplicare a sistemului general de reparatii pentru daunele provocate de razboi, prin aceasta avandu-se in vedere, de asemenea, limitarea si monitorizarea nivelului de productie al industriei germane[1].

Propunerea americano-britanica din 1947, de transferare, in zonele controlate de aceste state, a administrarii sistemului catre autoritatile germane intampina opozitia Frantei si Benelux-ului. In 1949, puterile aliate decid "internationalizarea" zonei Ruhr-ului, in scopul "exploatarii si controlului comun al carbunelui si otelului" , fiind implicata si Germania, dar cu o cota inegala.

Intre timp, Germania de Vest se intareste putin cate putin, devenind membra a OECE in 1949 si membra asociata a Consiliului Europei in 1950. Cea mai mare dorinta a sa era de a obtine egalitate de drepturi prin inlaturarea multiplelor discriminari la care era supusa.Era evident ca, sub presiunea SUA, care nu erau dispuse sa mai accepte pentru multa vreme restrictiile impuse Germaniei, mai devreme sau mai tarziu problema reinarmarii acesteia tot se va pune. Franta constientizeaza astfel ca singura solutie este integrarea Germaniei Occidentale intr-o organizatie europeana mai eficace decat OECE sau Consiliul Europei, pentru a o putea controla.

Cancelarul german Konrad Adenauer, cu intentia de a reglementa problema regiunilor Ruhr si Saar, inainteaza dupa 1949 o serie de propuneri cu privire la constituirea unei federatii europene sau a unei uniuni economice franco-germane. Atat siderurgistii, cat si industriasii, si chiar Miscarea Europeana, erau interesati de crearea unui pol industrial in zona, pentru a putea face fata concurentei americane si pentru a putea preveni aparitia unor eventuale crize in domeniile respective[2]. Totodata, reconcilierea franco-germana era puternic incurajata de SUA, care vedea in aceasta principala cale de consolidare a Europei Occidentale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.