Aparitia si evolutia conceptului de probatiune

Trimis la data: 2013-12-17
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.32 / 10
Downloads: 0
Autor: liviu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
INTRODUCERE
Din punct de vedere etimologic, termenul de probatiune provine din latinescul probatio care se traduce prin perioada de incercare, demonstratie, iertare. Desi conceptul este foarte des folosit, nu exista o definitie comuna a acestuia in diferitele sisteme de justitie penala.
Originile probatiunii se gasesc in cadrul sistemului de drept anglo-saxon,in Legea Justitiei de Pace din anul 1361, care pentru prima data in istorie a reglementat institutia suspendarii pronuntarii hotararii de condamnare.Este evident ca probatiunea a fost rezultatul unei succesiuni de fenomene prin care s-a manifestat dorinta de umanizare a justitiei, precum si spiritul novator si avangardist al unor judecatori care, in cadrul sistemului common-law, dispuneau de o autoritate absoluta. Alte informatii concrete cu privire la originile probatiunii se intalnesc in sec. al XIX-lea, atunci cand misionarii care activau pe langa tribunalele politiei (1876) i-au convins pe judecatori sa le incredinteze spre indreptare anumiti delincventi, in special pe aceea care aveau probleme cu consumul de alcool.

Conform opiniei misionarilor, consumul de alcool reprezenta principala cauza a delincventei, interdictia consumului de alcool iZ�ind, de altfel, principala obligatie stabilita in sarcina condamnatilor.Probatiunea este o rezultanta iZ�reasca a evolutiei societatii omenesti in
domeniul sanctionarii celor care, sub diferite forme, incalca regulile de comportament unanim acceptate. Practic, probatiunea a reprezentat punctul de trecere la un stadiu superior in domeniul sanctionarii, nu prin inlaturarea vechiului sistem bazat exclusiv pe principiul izolarii infractorului fata de comunitate, ci prin constituirea unui sistem alternativ, bazat pe principiul mentinerii si sanctionarii infractorului in comunitate, consilierea acestuia in vederea adaptarii si bunei integrari in societate.

Dintr-o alta perspectiva se poate aiZ�rma ca probatiunea a reprezentat elementul de legatura dintre pedepsele neprivative de libertate (amenda) si cele privative (inchisoarea). Astfel, daca o societate, intr-o anumita perioada de dezvoltare, cu un grad anumit de apreciere a conditiilor fundamentale ale vietii sociale si cu o anumita ierarhie a valorilor sociale a stabilit modul de sanctionare a faptelor care aduc atingere ordinii sociale, nu de putine ori realitatea a demonstrat ca este foarte greu sa ajungi la perfectiune in stabilirea unei corelatii intre atingerea adusa valorilor sociale si sanctiunea ce trebuie aplicata.

Probatiunea isi gaseste aplicabilitatea si in cazul sanctionarii cu inchisoarea, durata executarii sanctiunii in regim privativ de libertate putand iZ� redusa concomitent cu aplicarea probatiunii pe durata ce ar mai iZ� ramas de executat din pedeapsa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.