Aparitia sociologie

Trimis la data: 2010-07-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 3
Autor: Nicolae Sica
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sociologia ca stiinta a aparut relativ tarziu : in deceniile 3-4 ale secolului XIX. Cu mult inainte de aceasta data, insa, numerosi ganditori au fost preocupati de studierea proceselor si a institutiilor sociale, a elementelor constitutive ale vietii sociale. Din gandirea filosofilor, a economistilor, a istoricilor s-au desprins in decursul veacurilor fragmente care incet, incet au alcatuit o matca comuna, constituind in cele din urma o stiinta sociala de sine statatoare, cu obiect, metode si rezultate proprii.
Multi ganditori apreciaza ca Aristotel (384 i. Hr.), cu celebra sa formula "zoon politikon", poate fi considerat ca fondator sau macar precursor al sociologiei. Un dialog imaginar intre Platon si Aristotel ar putea rezuma opozitia dintre preocuparea pozitivista a sociologiei si preocuparea normativa a filosofiei. Plecand de la un anumit numar de idei a priori despre valorile si idealurile omului, Platon " a construit" o cetate, care trebuia sa permita oamenilor sa realizeze acest ideal.

Aristotel, urmand o metoda exact opusa, studiaza cu minutiozitate constituirea diferitelor cetati ale lumii elene si le face o tipologie, incercand sa inteleaga adevaratul lor spirit. El porneste,deci, de la descrierea realitatii sistemelor politice pe care le analizeaza pentru a stabili concluziile. Ori, ca principiu, acest demers este cel al sociologului contemporan.

Mai tarziu, in epoca medievala, marile spirite s-au plasat deliberat in perspectiva platoniciana : Sf. Thomas "construia" cetatea lui Dumnezeu si Th. Morus, cetatea ideala (Utopia). Trebuie sa asteptam pana in secolul al XVIII-lea pentru a putea constata reluarea perspectivei empirice si pozitiviste a lui Aristotel. Mai multe puncte de vedere, p 929g61j rintre care si cel al lui Raymond Aron, sustin ca Montesquieu este cel dintai ganditor care creeaza o opera sociologica.

In lucrarea sa, Consideratii asupra maretiei si decadentei romanilor el incearca, pentru inceput, sa inteleaga cum o civilizatie creste, ajunge la apogeul sau si apoi intra in declin si moare ; problema de istoria filosofiei, pe care el o pune, insa, in termeni de sociologie istorica. In faimoasa lucrare Despre spiritul legilor (1748), el nu incearca sa descrie regulile pe care societatea incearca sa le impuna oamenilor, ci sa inteleaga "spiritul" lor, relatiile care exista intre ele, conduita oamenilor si structura societatii, iar acestea sunt, prin definitie, probleme sociologice.

Montesquieu incearca sa inteleaga chiar si diversitatea temperamentelor in functie de clima, veche problema aristotelica pe care geografii si-au pus-o la sfarsitul secolului XIX si pe care sociologii si psihologii si-o pun la ora actuala, in termenii de personalitate sociala. Cel care a dat numele sociologiei si care este unanim recunoscut ca parinte si fondator al sociologiei ca stiinta este Auguste Comte (1798-1857). El sustine ca exista un fenomen social asa cum exista si unul fizic numind "fizica sociala", sociologie. In conceptia sa, "grupurile au o viata, o evolutie si o disolutie". Ele pot fi privite din punct de vedere static : prin analiza structurii lor, a organelor care o compun.

Descrierea lor va forma prima parte a studiului sociologic si se va chema "statica sociala". O a doua parte se va ocupa cu functiunile, cu activitatea sociala, cu evolutia si transformarile succesive pe care le-au inregistrat colectivitatile de-a lungul istoriei. Aceste capitole vor constitui ,,Dinamica sociala" (Discours sur l'esprit positif, 1844).
Auguste Comte se inscrie in marile spirite ale secolului al XIX- lea, care aveau ambitia de a cuprinde intr-o privire trecutul, prezentul si viitorul umanitatii si societatii intr-o viziune oarecum profetica, sa faca o sinteza totala a omului. Pentru el, sociologia este un fel de evanghelie pozitiva pe care el are misiunea de a o propovadui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.