Apele statatoare

Trimis la data: 2010-02-25
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Madalina_D
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stiinta complexa, ecologia, studiaza interactiunile dintre organisme si mediul lor de viata.Pentru a explica modul de functionare a tuturor fiintelor vii, ea detaliaza si analizeaza toate nivelurile de organizare a lumii vii.Ecologia este stiinta care studiaza raporturile existente intre organisme si mediul lor de viata.Punct de convergenta a numeroaselor altor discipline - biologia, fiziologia, genetica, biogeografia,stiinta evolutiei - ecologia este o disciplina relativ tanara aparuta in anii 1930.
Insa numele i-a fost dat, in 1866 de biologul german Ernest Haechel. Ecologia studiaza toate nivelurile de organizare a lumii vii, cu exceptia celui individual. Ea cerceteaza fiintele vii in mediul lor de viata,dar si specia, populatia,comunitatea ecologica,ecosistemul si biosfera formata din totalitatea ecosistemelor.

Fiecare dintre aceste niveluri este guvernat de legile chimiei si ale fizicii, de asemenea, ori de cate ori se trece de pe un nivel pe altul, apar noi proprietati. Aceste ,,proprietati emergente" specifice lumii vii, apar ca efect al interactiunii dintre diversii constituenti ai unui nivel.

Atunci cand studiaza relatiile indivizilor cu mediul, oamenii de stiinta fac ,,autoecologie".Ei analizeaza comportamentul unei fiinte vii pe fondul limitarilor impuse de mediu si incearca sa inteleaga modul in care se adapteaza la acest mediu. De asemenea, evalueaza capacitatea de supravietuire a organismului respectiv atunci cand constrangerile mediului se modifica.

Ecologii studiaza modul de adaptare a fiintelor vii la constrangerile mediului.Pentru aceasta, studiile pe teren, asociate cu experimente de laborator,permit identificarea unor factori-cheie.Element fundamental al ecofiziologiei, factorul limitator este acel parametru fizico - chimic care exercita cea mai importanta actiune asupra speciei studiate.Daca acesta scade sub un anumit prag sau daca, dimpotriva, il depaseste, specia risca sa dispara. In deserturi de pilda, umiditatea mediului este cel mai important factor limitator. Valenta ecologica determina capacitatea unei specii de a popula diverse medii; ea depinde atat de mediu, cat si de adaptarile fiintelor vii la acesta.

Ajungand la urmatorul nivel, ecologii incearca sa inteleaga modul de functionare a unei populatii. Pentru aceasta ei masoara si estimeaza pe perioade mari de timp variatiile efectivelor (nasteri si decese, varsta indivizilor,etc.).In continuare ecologii incearca sa identifice ,,nisa ecologica" a respectivei populatii: ansamblul necesitatilor alimentare si de alte tipuri care conditioneaza repartitia populatiei intr-un anumit loc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.