Apelul

Trimis la data: 2015-05-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 67 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Zinel_H Dimensiune: 87kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Apelul este o cale ordinara de atac prin intermediul careia oricare dintre parti poate solicita unei jurisdictii superioare reformarea hotararii pronuntate de instanta de fond^1 . Definitia este una de maxima generalitate, dar ea cuprinde toate elementele esentiale ale unei cai de atac: subiectele, obiectul si scopul apelului^2 . Sau, altfel spus, apelul reprezinta calea de atac obisnuita, prin care partea interesata sau procurorul invoca nemultumiri fata de hotararea de prima instanta^3 .
In dreptul nostru procesual civil apelul este reglementat in art. 282-298 C. proc. civ.

In acord cu precizarile ce am facut in legatura cu obiectul actiunii civile si potrivit art. 282 alin. l C.pr.civ., obiectul apelului il constituie hotararile date in prima instanta de catre judecatorii si tribunale. Din acest punct de vedere legea nu distinge intre hotararile prin care se solutioneaza fondul si cele care nu au acest caracter^1 . De asemenea, este irelevant faptul daca hotararea atacata a fost sau nu pusa in executare. In mod evident, avem in vedere acele hotarari care sunt executorii de drept sau cele date cu executie vremelnica, caci altminteri apelul are efect suspensiv de executare.

Din redactarea textului rezulta, in primul rand, regula ca pot fi atacate prin intermediul acestei cai de atac toate hotararile date de judecatorii si tribunale in prima instanta, indiferent daca s-au pronuntat ori nu in fond, apelul fiind, calea de atac obisnuita, care permite judecarea in fata unei instante superioare, in al doilea grad de jurisdictie. Dupa cum se arata intr-o decizie a fostei Curti de Casatie apelul exista intotdeauna daca un text de lege nu-l interzice. Aceasta decizie este actuala si este sprijinita de prevederile art. 299 C. proc. civ. ^2

Aria hotararilor susceptibile de apel a fost mult restransa in urma modificarii Codului de procedura civila prin Ordonanta de Urgenta nr. 138/2000. Potrivit art. 282^1 alin. 1 C. proc. civ., text introdus prin OUG 138/2000, nu sunt supuse apelului hotararile judecatoresti date in prima instanta in cererile introduse pe cale principala privind pensii de intretinere, obligatii de plata a unei sume de bani sau de predare a unui bun mobil, in valoare de pana la 100.000 RON inclusiv, actiunile posesorii, cele referitoare la inregistrarile de stare civila, luarea masurilor asiguratorii, precum si in alte cazuri prevazute de lege.

O discutie poate sa apara referitor la incheierile premergatoare. Reamintim ca incheierea de sedinta reprezinta actul procedural in care se consemneaza continutul dezbaterilor din cadrul unei sedinte de judecata^3 . Ea reprezinta o sinteza fidela a activitatii desfasurate in instanta de toti participantii procesuali. Incheierea de sedinta, denumita uneori si proces-verbal sau jurnal, indeplineste, asadar, functia unui act de documentare procesuala, intrucat are rolul de a consemna activitatea procesuala

Cu privire la regimul acestor incheieri, art. 282 alin. 2 face o precizare necesara. Dar, desi art. 282 alin. 2 nu prevede in mod expres, din ansamblul textului rezulta, fara indoiala, ca este vorba de incheierile premergatoare pronuntate in procesele si cererile pe care judecatoriile si tribunalele le solutioneaza in prima instanta si cand deci si hotararile asupra fondului sunt susceptibile de apel^4 .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.