Apelul civil

Trimis la data: 2014-08-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marinela_D Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Evolutia istorica a sistemului cailor legale de atac a parcus mai multe etape semnificative pentru transformarile socio-politice in diferite etape.
La inceput regula rei iudicata pro veritate accipitur (lucru judecat se considera adevarat) a impus sentinte cu valoare de adevar absolut, conceptia despre justitie avand la baza o gandire profund religioasa; in aceasta perioada existenta unor remedii procesuale pentru desfiintarea hotararilor judecatoresti nici nu putea fi conceputa, justitia fiind considerata o expresie a divinitatii.

Laicizarea justitiei a creat posibilitatea acceptarii unor remedii impotriva hotararilor judecatoresti netemeinice si nelegale; la inceput acestea se infatisau mai degraba ca veritabile actiuni in anulare, pentru ca nu presupuneau ierarhizarea instantelor judecatoresti, dar, procedurile romane tarzii creaza organe distincte de jurisdictie, presupunand o ierarhizare, cu consecinte favorabile asupra modului de reglementare a cailor de atac.

La romani, in perioada de trecere spre feudalism, precum si in epoca medievala, dreptul s-a confruntat in ceea ce priveste stabilitatea hotararilor si valoarea lor de adevar, mai degraba cu un fenomen contrar, existand posibilitatea anularii unei hotarari pronuntate sub o domnie anterioara decatre noul domnitor.

Pe masura inaintarii in timp si apropierii de epoca moderna aceasta posibilitate a fost limitata pana la disparitie, au fost create organe speciale pentru exercitarea functiilor judecatoresti si, dupa realizarea separatiei puterilor, s-a creat, in cele din urma, incepand cu Regulamentele Organice (1831, 1832) un sistem de organe ierarhizate cu atributii de control, care a dobandit o forma stabila si moderna, mai ales in perioada reformatoare a domniei Lui Cuza.

Fara indoiala, controlul hotararii judecatoresti pronuntate in prima instanta apare ca o necesitate din cele mai vechi timpuri. Pentru aceasta, in decursul anilor s-a organizat in toate tarile un sistem legal al cailor de atac, permitandu- se in anumite conditii si desfiintarea hotararilor irevocabile.In dreptul procesual civil roman Codul din 1865 si Legea de Organizare a Inaltei Curtii de Casatie au consacrat un sistem al cailor de atac care cuprindea doua cai ordinare (opozitia si apelul) si patru cai exraordinare(recursul, revizuirea, contestatia si actiunea recursorie)

Legea din 1929 pentru accelerarea judectii a redus campul de aplicare al opozitiei, iar Legea din 1943 a desfiintat aceasta cale de atac.
In periada 1948-1952 sistemul cailor de atac din legislatia noastra procesuala a suferit modificari substantiale: recursul a fost reglementat ca o cale ordinara de atac; dispozitiile privind apelul, recursul in interesul legii si recursul in anulare au fost abrogate; alaturi de revizuire au fost introduse in Cod doua cai extraordinare de atac - contestatia in anulare si cererea de indreptare, care s-au numit ulterior recurs in supraveghere si recurs extraordinar.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.