Apelul si recursul in noul Cod de procedura civila

Trimis la data: 2015-11-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: zadakiel Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin dispozitiile de procedura au fost create conditiile necesare pentru ca instantele judecatoresti sau alte organe cu activitate jurisdictionala sa poata pronunta hotarari temeinice si legale. Cu toate acestea, mai sunt si cazuri in care sunt pronuntate hotarari netemeinice sau nelegale, fie datorita unor greseli savarsite de catre instantele de judecata sau de alte organe cu activitate jurisdictionala cu prilejul aprecierii imprejurarilor de fapt ori a gresitei aplicari a legii la cauza dedusa judecatii, fie datorita insuficientei materialului probator sau unei gresite aparari a uneia dintre parti.

Pentru a asigura inlaturarea unor asemenea greseli, legea a creat posibilitatea controlului judiciar, instituind diferite cai de atac, prin a caror exercitare se poate solicita verificarea hotararilor considerate nelegale sau netemeinice si inlaturarea erorilor savarsite. Acesta constituie scopul cailor de atac.
Caile de atac reprezinta mijloacele procedurale prin intermediul carora partile interesate sau procurorul au posibilitatea de a solicita si obtine desfiintarea hotararilor judecatoresti nelegale sau netemeinice. Caile de atac impotriva hotararilor judecatoresti sunt cele prevazute de lege.

Mentiunea gresita facuta de instanta in hotarare nici nu acorda partii o cale de atac la care nu are dreptul, nici nu-i poate rapi dreptul la calea legala de atac.
Calea de atac impotriva hotararilor judecatoresti reprezinta un remediu posibil si necesar fata de erorile judiciare care se pot savarsi, asa incat dezinvestirea instantei care a pronuntat hotararea nu semnifica si incheierea procesului . Dintr-o asemenea perspectiva, prin exercitarea caii de atac, partea nu urmareste atat anularea hotararii, cat, mai ales, obtinerea unei noi hotarari, cu desavarsita eficacitate si efectivitate.

Avand un asemenea scop si repunand in discutie legalitatea si temeinicia hotararii adoptate, caile de atac trebuie sa se afle sub semnul rigorii .Pentru participantii principali sau subiectii procesului, existenta cailor de atac ofera posibilitatea de a se inlatura greselile cuprinse intr-o hotarare, greseli datorate fie partilor, care nu au informat corect pe judecatori ori nu s-au aparat in bune conditii, fie judecatorilor ce nu si-au exercitat rolul activ, nu au stabilit corect situatia de fapt ori nu au apreciat corespunzator probele administrate sau au aplicat sau interpretat in mod eronat legea.

Aceasta clasificare prezinta o anumita importanta practica in privinta executarii silite a hotararii care este suspendata numai pe durata termenului in care poate fi exercitata calea ordinara de atac si pe timpul judecatii acesteia, caile extraordinare de atac neavand, de regula, efect suspensiv.Pentru exercitarea cailor ordinare de atac nu trebuie sa existe o dispozitie legala expresa in acest sens, insa, daca se doreste suprimarea acesteia, trebuie sa existe o dispozitie speciala.

In functie de instanta competenta in solutionarea caii de atac exercitate, caile de atac sunt: de reformare si de retractare. Caile de atac de reformare (apelul si recursul) sunt acelea prin care se realizeaza controlul judiciar si sunt solutionate de o instanta superioara celei ce a pronuntat hotararea atacata. Caile de atac de retractare (contestatia in anulare si revizuirea) sunt acelea care se solutioneaza chiar de instanta ce a pronuntat hotararea atacata si care vizeaza retragerea propriei hotarari si pronuntarea uneia legale.
In functie de provocarea sau nu a unei noi judecati in fond, caile de atac se impart in devolutive si nedevolutive.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.