Aplicarea principiului legalitatii la nivelul SRI

Trimis la data: 2015-06-27
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 4
Autor: curierul11
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lipsa de experienta a societatii romanesti in ceea ce priveste functionarea unui serviciu de informatii intr-o societate democratica - pentru ca nici in perioada interbelica Serviciul Secret condus de Mihail Moruzov nu a fost o asemenea institutie - si-a spus cuvantul asupra inceputurilor SRI. Reglementarea raporturilor dintre SRI si societatea civila a necesitat un efort constatnt. Deprinderea lectiilor democratiei de catre conducerea si cadrele SRI s-a facut si cu sprijinul unor organisme similare, din state cu regimuri democratice consolidate, cu o bogata traditie.
Primele structuri ale noii institutii au fost create pornindu-se de la principiul continuitatii a ceea ce era considerat atunci ca valoros in traditia activitatii de informatii si contrainformatii romanesti, nefiind omise nici modelele straine oferite de institutii similare din alte state, care au fost adoptate pe cat posibil si permisibil de conjunctura politica interna si internationala, la specificul si particularitatile societatii romanesti.

Prin doctrina, structuri si apoi cadru legislativ si tehnico-metodologic, SRI se deosebeste radical de fosta Securitate. De asemenea, obiectivele sale de activitate sunt cu totul diferite. Acest serviciu de informatii nu este in slujba unei ideologii, a unor partide politice sau a unor persoane. SRI slujeste interesul national, valorile democratiei modelate conform specificului nostru socio-cultural. Atributiile SRI vizeaza principalele domenii de realizare a securitatii nationale: apararea Constitutiei, prevenirea divulgarii secretelor de stat, apararea intereselor economice ale tarii, contraspionajul, identificarea amenintarilor transfrontaliere si combaterea terorismului.

Organizarea SRI a insemnat o ruptura definitiva de fostele structuri represive ale Securitatii, neindeplinind, sub nici o forma, sarcini de urmarire sau reprimare a cetatenilor pentru conceptiile si ideile lor.
"Serviciul Roman de Informatii este serviciul organizat de stat specializat in domeniul informatiilor privitoare la siguranta nationala a Romaniei, parte componenta a sistemului national de aparare, activitatea sa fiind organizata si coordonata de Consiliul suprem de Aparare a Tarii.

Activitatea Serviciului Roman de Informatii este controlata de parlament. Anual sau cind Parlamentul hotaraste, directorul Serviciului Roman de Informatii prezinta acestuia rapoarte referitoare la indeplinirea atributiilor ce revin Serviciului Roman de Informatii, potrivit legii.
In vederea exercitarii controlului concret si permanent, se constituie o comisie comuna a celor doua Camere.
Organizarea, functionarea si modalitatile de exercitare a controlului se stabilesc prin hotarire adoptata de Parlament."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.