Aplicarea tehnicii de spectroscopie de absorbtie atomica la determinarea continutului de metale din vinuri

Trimis la data: 2006-01-13
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 2374
Autor: Dorina
Dimensiune: 70kb
Voturi: 134
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un subiect la ordinea zilei pentru enologia modernă îl reprezintă prezenţa în vinuri a metalelor contaminante, mai ales a metalelor grele.Astfel, există azi un interes foarte mare pentru identificarea diverselor surse care conduc la prezenţa metalelor în vin, urmărindu-se reducerea conţinutului în aceste metale prin folosirea diverselor tratamente permise de legislaţia în vigoare.Este nevoie să se cunoască în mod realist influenţa diverşilor factori de natură endogenă, cum ar fi soiul de struguri, localizarea culturilor de viţă de vie, solul, condiţiile climatice ale anului.
Aplicarea tehnicii de spectroscopie de absorbtie atomica la determinarea continutului de metale din vinuri

Bibliografia privind aceste subiecte este extrem de numeroasă, dar sunt încă multe probleme de rezolvat, multe aspecte de clarificat.Din acest motiv, se impune cu necesitate dezvoltarea de proiecte de cercetare cu această tematică, ţinând cont de două obiective:
-necesitatea reducerii conţinutului de metale contaminante din vinuri:
-această reducere să se poată obţine pe cât posibil cu efort minim, cu evitarea aplicării de tratamente intensive şi costisitoare.

În mod evident, în această întreprindere, un rol esenţial revine metodelor de analiză, care trebuie să îndeplinească anumite condiţii referitoare la precizie, reproductibilitate, timp de analiză şi costuri de aplicare.

Unul din obiectivele Subcomisiei pentru Unificarea Metodelor de Analiză şi Apreciere a Vinurilor din cadrul O.I.V. este realizarea unei bănci de date mondiale referitoare la conţinutul în contaminanţi metalici ai vinurilor, iniţierea unor studii asupra originii acestor contaminanţi, scăderea limitelor admise pentru conţinutul în metale contaminante, precum şi optimizarea tehnologiilor în scopul reducerii acestor contaminări.

Trebuie spus că bibliografia disponibilă pentru acest subiect este extrem de diversificată, după metalul urmărit; cunoştinţele asupra prezenţei endogene sunt foarte diversificate, la fel ca şi nivelele şi cauzele prezenţei lor exogene, la fel ca şi problemele de ordin toxicologic şi de stabilitate fizică şi chimică şi chiar metodele de analiză pentru a decela sau cuantifica prezenţa lor.

Pe de altă parte, trebuie de asemeni notat că, atunci când se vorbeşte de metale contaminante din vinuri, este vorba în principal despre metale grele şi câteva alte elemente minerale ne-metalice (As), dar niciodată de metale alcaline sau alcalino-pământoase. În mod succint bibliografia privind diferitele aspecte ale prezenţei endogene a metalelor contaminante din vinuri şi principalele metode de analiză se prezintă după cum urmează:

FIER
-factorii care pot influenţa prezenţa endogenă: solul, mai mult sau mai puţin bogat în Fe şi în H3PO4 asimilabil; soiul de struguri; tehnologia de limpezire a mustului;
-factori care influenţază sursele exogene ale prezenţei fierului: pământul care este amestecat cu strugurii la cules, condiţiile de oxido-reducere în timpul şi după fermentaţia alcoolica, echipamentele şi practicile enologice utilizate;
-metodele analitice: metoda AAS şi metoda colorimetrică.

CUPRU
-factorii care pot contribui la prezenţa sa de natură endogenă şi exogenă: tratamente cuprice ale viei, ploi înaintea datei culesului, cantitatea de SO2 aplicat în timpul vinificării, materialele folosite în diferite operaţii tehnologice, nivelele de oxido-reducere în timpul acestor operaţii;
-metodele analitice: metoda AAS şi metoda colorimetrică.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.