Aplicatii ale izotopilor

Trimis la data: 2003-04-14
Materia: Fizica
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.84 / 10
Downloads: 6968
Autor: Maria Badila
Dimensiune: 7kb
Voturi: 598
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Izotopii diferitelor elemente sunt folosiţi pentru a stabili vârsta unor fosile de animale care au trăit cu milioane de ani în urmă, sau pentru a aprecia datele la care au avut loc diferite evenimente geologice.Pentru a realiza datarea evenimentelor sau a fosilelor se folosesc diferite metode: de exemplu datarea folosind izotopi ai carbonului se face pentru materiale organice care au în jur de 250-45000 de ani. Materialele care pot fi supuse acestei metode de datare pot fi: materiale textile, statuete, porţelanuri, diferite obiecte arheologice.
Alţi izotopi care se folosesc în datarea geo-paleontologică, înafară de carbon, mai sunt: beriliu-10, aluminiu-26, clor-36, siliciu-32.Izotopii de beriliu si de aluminiu sunt folositori în special pentru datarea rocilor care au mai mult de 10 000 000 de ani, a rocilor, lacurilor, rîurilor şi a depunerilor de sedimente din jurul porturilor maritime din ultimii 1000 de ani.

Izotopii de siliciu-32 se folosesc pentru datarea solurilor, groundwater şi a gheţii. Grounwater poate fi datată folosind izotopii de tritiu.Izotopii de potasiu şi izotopii de argon (argonul este un gaz rar) se utilizează pentru datarea rocilor şi a mineralelor care au mai mult de 1 000 000 de ani.

Izotopii de rubidiu şi de stronţiu se folosesc pentru datarea materialelor care au mai mult de 10 000 000 de aniIzotopi ai uraniului, care este un element radioactiv, sunt folosiţi de multe ori pentru a stabili vârsta rocilor şi a mineralelor care au mai mult de 1 000 000 de ani.

2. Aplicaţii în medicină
Aplicaţiile izotopilor în medicină sunt numeroase şi se referă în special la izotopii elementelor radioactive. Aceste aplicaţii au contribuit la dezvoltarea unei noi ramuri a medicinii, şi anume medicina nucleară. Iată câteva exemple:

Diagnosticarea - folosirea unor izotopi radioactivi care emit raze gama asupra corpului uman. Aceste raze produc anumite modificări fiziologice specifice asupra porţiunilor din corp care se cercetează şi permit medicilor să diagnosticheze cazul respectiv.Radioterapia - tehnica de tratament folosita în majoritatea cazurilor de cancer. Cercetatorii au observat ca în urma bombardării ţesuturilor afectate de cancer cu anumiţi izotopi radioactivi, cum ar fi de exemplu iod-131 sau iridiu-192 celulele canceroase sunt complet distruse.

Analize biochimice - pentru a determina prezenţa unor urme de elemente radioactive în corpul uman (în cazul unor boli profesionale, apărute în urma contactului cu elemente radioactive - de exemplu minerii de la minele de plumb sau uraniu, lucrătorii de la Centralele atomoelectrice) se folosesc teste cu izotopi radioactivi.

Exemple de izotopi utilizaţi în medicina nucleară:
Molibden-99-folosit pentru producerea izotopului numit technetium-99m, care este cel mai des folosit izotop în medicină;Technetium-99m - folosit în cercetarea scheletului uman şi a muşchiului inimii, dar de asemenea, şi pentru cercetarea creierului, a glandei tiroide, a ficatului, a splinei, a presiunii sanguine

Crom-51 - folosit la cercetarea sângelui ( în special în cazurile de leucemie - leucemia este un cancer al sângelui)
Cobalt-61 - folosit în radioterapie
Cupru-64 - folosit pentru studierea bolilor genetice
Iod-125 - folosit în tratamentul cancerului de creier
Iod-131 - folosit în cazurile de cancer al glandei tiroide
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.