Aplicatii ale radiatiilor nucleare

Trimis la data: 2015-03-17
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_R
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.10.1. Sarcinile electrostatice care apar prin frecare intr-o filatura sunt echivalente cu un curent de 1i��A. Sa se calculeze activitatea unei surse de particule i�A de necesara neutralizarii acestor sarcini. Energia particulelor i�A este de 5.3 MeV, iar energia medie de ionizare a aerului este de 34 eV. Se face ipoteza ca toate particulele i�A emise in unghiul solid 2i�� sunt efective in neutralizarea sarcinilor.
I.10.2. O centrala nuclearo-electrica a fost proiectata sa furnizeze o putere de 1000 MW. Se considera ca la fiecare act de fisiune nucleara elibereaza o energie de 200 MeV. Turbina cu aburi asociata functioneaza la temperaturi cuprinse intre 5000 C si 1000 C si are un randament care reprezinta 40% din randamentul unei masini termice ideale care respecta ciclul Carnot. Sa se calculeze:

(a) cate grame de sunt utilizate zilnic;
(b) cate nuclee de sufera fisiuni intr-o singura zi;
(c) cate tone carbune cu o caldura de ardere de 7000 cal/g sunt necesare zilnic pentru o termocentrala conventionala pentru a produce aceeasi putere.
c) Calcularea masei de carbuni care este necesara pentru producerea unei puteri echivalente intr-o centrala termoelectrica se face pornind de la relatia clasica:

De aici, rezulta
I.10.3. Prin dezintegrarea izotopilor radioactivi de se obtine energie. Legea dezintegrarii radioactive da numarul de nuclee ramase nedezintegrate, anume:
, (1)
unde .
Numarul de nuclee dezintegrate este dat de relatia de mai jos:
Pentru a determina energia totala trebuie calculata energia de dezintegrare. Se obtine:

Energia degajata este data de relatia de mai jos:
Trebuie subliniat faptul ca astfel se iau in considerarea atat energia pierduta prin recul, cat si energia cinetica a particulei α.
Efectuand calculele se obtine:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.