Aplicatii in studiul sclerozei multiple si a valvulopatiilor colagenozice

Trimis la data: 2002-08-13 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 40 Nota: / 10 Downloads: 255
Autor: Rodica Dinu Dimensiune: 208kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aplicatii in studiul sclerozei multiple si a valvulopatiilor colagenozice
Imagistica medicală a prezentat un real progres odată cu introducerea RMN-ului ca tehnică imagistică de diagnostic. Neinvazivitatea şi calitatea mare a imaginii sunt două din principalele caracteristice ale acestei tehnici.
Aplicatii in studiul sclerozei multiple si a valvulopatiilor colagenozice

Aplicatii in studiul sclerozei multiple si a valvulopatiilor colagenozice

Lucrarea de faţă prezintă succint pentru început principalele cunoştinţe fizice şi tehnice ce stau la baza obţinerii imaginii RMN. Apoi sunt redate principalele aplicaţii ale RMN-ului în medicină, particularizând pentru domeniul neurologiei şi al cardiologiei.

Aplicatii in studiul sclerozei multiple si a valvulopatiilor colagenozice
Scleroza multiplă, boală neurologică demielinizantă, este un exemplu relevator de aplicaţie a RMN-ului în studiul sistemului nervos central.
În ceea ce priveşte cordul, aplicarea RMN-ului a fost limitată de imposibilitatea „îngheţării” imaginii obţinute prin RMN. Sincronizarea cu ECK-ul a făcut posibil studiul RMN al cordului, în această lucrare fiind prezentat aportul RMN-ului în valvulopatiile colagenozice.

Aplicatii in studiul sclerozei multiple si a valvulopatiilor colagenozice
1. GENEZA SEMNALULUI RMN

Metoda imagistică bazată pe fenomenul fizic al rezonanţei magnetice nucleare se înscrie printre procedurile de investigare relativ recent introduse în practica medicală. In esenţă, o imagine obţinută pe această cale traduce în semnale optice intensitatea semnalelor de radiofrecvenţă (RF) emise în anumite condiţii de nucleii atomici ce aparţin structurilor anatomice examinate.

Aplicatii in studiul sclerozei multiple si a valvulopatiilor colagenozice
În principiu, metoda exploatează proprietatea anumitor nuclei atomici, în mod particular a celor de hidrogen (respectiv protonilor) de a fi animaţi de o mişcare de rotaţie în jurul propriului ax, adică de a poseda un moment cinetic propriu, spinul nuclear.

Aşa cum am mai arătat, rotaţia unei particule încărcate electric, cum este protonul, determină şi apariţia unui câmp magnetic propriu, orientat în sens contrar câmpului electric; aceasta transformă fiecare nucleu într-un veritabil dipol magnetic, un magnet microscopic (fig.1).

În condiţii obişnuite, orientarea micromagneţilor reprezentaţi de nucleii ce aparţin structurilor anatomice este întâmplătoare (fig.2,a); câmpurile magnetice individuale se neutralizează reciproc, astfel că manifestările lor nu sînt decelabile.

Etapele obţinerii imaginii prin rezonanţă magnetică (IRM)
Obţinerea imaginii prin utilizarea fenomenului de rezonanţă magnetică este un proces deosebit de complex, care cuprinde câteva momente sau trepte distincte.

a. "Specimenul" examinat, adică corpul uman, este supus unui câmp magnetic exterior foarte puternic, care rămâne constant în tot intervalul investigaţiei şi care produce "alinierea" în aceeaşi direcţie a dipolilor magnetici nucleari (fig.2,b).

b. Specimenului i se aplică apoi un câmp magnetic oscilant din zona de radiofrecvenţă a spectrului electromagnetic, adică a unei unde de radiofrecvenţă (RF), ceea ce determină rezonanţa nucleilor.

Rezonanţa este fenomenul de oscilaţie a unui sistem fizic, determinat de energia primită din exterior, de la un alt sistem, cu care se află în legătură directă sau prin intermediul undelor şi care oscilează cu o frecvenţă egală (sau apropiată) cu una din frecvenţele cu care primul sistem este capabil să oscileze (fig.2,c).

Cu cât frecvenţa celui de al doilea sistem (furnizor de energie) este mai apropiată de frecvenţa posibilă a primului, amplitudinea oscilaţiei acestuia devine mai mare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.