Aplicatiile efectului fotoelectric

Trimis la data: 2011-03-22 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 2749
Autor: Corina Corina Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Efectul fotoelectric extern este fenomenul de emitere de electroni de catre un metal aflat sub actiunea unei radiatii electromagnetice. Importanta acestui fenomen in dezvoltarea domeniului fizicii consta in a sprijini dualitatea unda-corpuscul a radiatiei electromagnetice. Efectul fotoelectric, pe langa faptul ca a jucat un rol important in confirmarea teoriei corpusculare a luminii, are si numeroase aplicatii practice. Alarmele antifurt si sistemele automate de deschidere a usilor utilizeaza adesea circuite cu celula fotoelectrica.Cand o persoana intrerupe fasciculul luminos, anularea brusca a curentului activeaza un comutator care comanda o sonerie sau o usa.Uneori sunt folosite radiatii UV sau IR la alarme, pentru ca sunt invizibile.

Multe detectoare de fum folosesc celule fotoelectrice pentru a detecta cantitati infime de fum, care intrerup fluxul luminos si astfel produc scaderea curentului electric.

Sonorul unui film ("coloana sonora") poate fi inregistrat intr-o banda ingusta cu innegrire variabila pe o margine laterala a peliculei. Lumina care traverseaza pelicula este astfel "modulata", iar semnalul de iesire al unui detector cu celula fotoelectrica urmareste fidel frecventele din coloana sonora.

Efectul fotoelectric extern a dus la realizarea celulei fotoelectrice,a fotomultiplicatorului,a releului fotoelectric. Releul fotoelectric este un electromagnet care poate comanda inchiderea si deschiderea unui circuit electric. In cazul releului fotoelectric lumina cade pe fotocatod si determina aparitia unui camp electric care dupa amplificare strabate electromagnetul al carui camp produce inchiderea circuitului comandat.

Avand comenzi comode, sigure si rapide, releul fotoelectric se foloseste la numararea unor obiecte in miscare, la intreruperea automata a functionarii unor masini-unelte cand operatorul a intrat intr-o zona unde este pericol de accidentare, la conectarea automata a retelei de iluminat etc.

Posometru este folosit de fotografii profesionisti pentru determinarea iluminarii in vederea reglarii manuale a timpului de expunere. In afara de efectul fotoelectric extern mai exista si efectul fotoelectric intern care consta in variatia conductivitatii electrice a unui semiconductor sub influenta luminii.Pe baza acestui efect pot fi constriuite o serie de dispozitive numite foto rezistente.

Acesta a ajutatat la construirea celulelor solare utilizate pentru a obtine energie electrica din energie solara. Panourile solare care transforma 40,8% din lumina solara primita direct in electricitate. Cititoarele de coduri- o singura dioda emitenta ilumineaza o mica parte dintr-un cod de bare si o fotocelula masoara cantitatea de lumina reflectata.

Pe masura ce LED-ul si fotocelula se deplaseaza de-a lungul unui cod de bare, tiparul format din linii si spatii este capturat si decodificat. In cazul unui cititor in forma de bagheta, lumina este concentrata de o biluta transparenta situata in varful cititorului; pentru a citi, user-ul trebuie sa treaca bagheta pe deasupra unui cod de bare.

Cititoarele laser folosesc un singur cap de citire mobil pentru a ilumina codul de bare si o singura celula foto-electrica pentru a primi lumina reflectata. Majoritatea acestor cititoare balanseaza raza laser orizontal folosind o oglinda controlata electronic.

Fotomultiplicatorul
Microscopul electronic- microscopia electronica este o tehnica de obtinere a "imaginiii" unor obiecte microscopice cu ajutorul interferentei de electroni.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.