Aprecieri critice - Mihail Sadoveanu

Trimis la data: 2014-09-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_S
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"S-a spus adesea despre Sadoveanu ca este un mare povestitor: ceea ce povesteste el sunt o mie si una de nopti ale romanilor[...].
Povestirea sadoveniana opreste timpul, creand in jurul omului - povestitor sau ascultator - un spatiu magic care-l protejeza."
N. Manolescu
"Sadoveanu cultiva valorile inteligentei, drept nu ale unei inteligente dialectice, ci ale uneia"asezate" [...]. Personajul lui cel mai caracteristic e dominat de intelepciunea adanca si putin sceptica a omului care confrunta orice situatie de viata cu o enorma experienta personala, istorica, ancestrala."
Al. George

"Romanul Baltagul desfasurandu-se la suprafata si in aparenta pe treptele cunoscute ale istoriei sale concrete, reprezinta, de faptistoria implinirii trudnice a acestui gol existential creat prin disparitia ciobanului; aceata sarcina grea, incarcata de atat de coplesitoare semnificatii ce tin de mecanismul etern al existentei, de legile lui si de locul aparte al omului in acest mecanism, este dusa la indeplinire de apparent firavul personaj principal al naratiunii,

de Vitoria, cu ezitari si impiedicari ale simtului ei de orientare intr-o lume de aparente concrete, de relatii si intamplari incidentale, dar cu o uimitoare siguranta si viziune pe dimensiunile si in spatial interior al realitatii, pe taramul raporturilor si conditiilor fundamentale si eterne. Inmormantarea, cu tot fastul ei de suprafata, continand o gravitate nespusa, exprimata prin fiecare amanunt, prin fiecare fiecare participare umana, reprezinta incununarea suprema a acestui effort de restituire a unei functii existentiale:

NechifoR Lipan se reintoarce in lumea lui, in locul ce i se cuvine, el va continua sa dainuiasca, in vesnicie, ca un reper de neuitat al celor apropiati lui, printr-o pomenire care va incerca sa sfideze durata si careia, in fine, ii sunt asigurate, acum, toate conditiile fizice pe care le evocase, altadata, baciul Manaila. Ciobanul a disparut ca fiinta vie si trevatoare, dar va fi un semn etern in eternitate, o piatra de mormant si un reper pentru memoria fara sfarsit a descendentilor."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.