Aprindere electronica

Trimis la data: 2002-04-05
Materia: Automatica
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 9
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 19
Autor: Marga3reta
Dimensiune: 56kb
Voturi: 477
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ruptorul cu platină prezintă anumite dezavantaje. Prin el circulând un curent de cca. 5A, in momentul când platinele sunt foarte apropiate, atât la închidere cât mai ales la deschiderea lor, apare un fenomen de tunelare, o scânteie care in timp duce la topirea suprafeţelor contactului si la sudarea lor. Din punct de vedere electric această tunelare duce la o închidere prematură a circuitului electric, la un curent mai mic, lucru ce împiedica obţinerea unui front abrupt, si deci a unei variaţii bruşte a tensiunii in secundar, fapt ce se reflectă in intensitate scăzută a scânteii.
Este de dorit sa înlocuim acest mecanic cu un comutator electronic, în speţă cu un tranzistor bipolar de comutaţie. Acest tranzistor necesită un circuit de comutare specific. Un astfel de circuit este prezentat in figura nr. 2. Frecvenţa maxima de comutare a circuitului este de 200Hz, frecvenţă ce corespunde turaţiei de 6000 ture/min.Acestei turaţii îi corespunde o frecventă de 400Hz. La motorul cu 4 timpi arborele motorului face doua turaţii pentru fiecare explozie. Deci aceasta frecvenţă se împarte la 2 rezultând 200Hz.

Cunoaştem curentul maxim ce trece prin bobina de inducţie. Acesta are o valoare de 5A. Trebuie sa căutăm un tranzistor care să aibă curentul nominal de colector de valoare mai mare. Alegem tranzistorul de comutaţie MJE13007. acesta are Ic=8A. Valoare suficient de mare, care asigură o marjă de siguranţă suficientă.

Valoarea tensiunii colector emitor maxime este de 400V, mai mult decât suficientă, chiar pentru vârfurile de tensiune date de circuitul oscilant format din primarul bobinei de inducţie şi condensatorul C2. Nu este necesară deci montarea unei diode de protecţie antiparalel cu tranzistorul.

Pentru calculul puterii disipate de către componentele circuitului trebuie să avem în vedere factorul de umplere al semnalului de comandă. Acesta este egal cu Ungiul Dwell. Acesta reprezină procentul din timp în care ruptorul stă deschis. Are uzual valoarea de 63%. Tranzistorul este comandat pe restul timpului, deci pentru 37% din timp. Deci componentele ce funcţionează pentru comanda tranzistorului de comutaţie vor disipa puterea numai pentru 37% din timp. Acesta se traduce prin un factor de demultiplicare a puterii nominale al componentelor de 37%. La curentul de colector de 5A puterea disipată de tranzistorul de comutaţie este de:

Tranzistorul va necesita un radiator de răcire. Din foaia de catalog a tranzistorului MJE13007 aflam factorul de amplificate la un curent direct de 5A ca fiind de 10. Deci curentul de bază este de 0.5A. Acesta este comandat de tranzistorul T2. Acesta trebuie deci să aibă curentul de colector de minim 0.5A. Din catalog alegem BD237 cu Ic=2A si Vcesat=0,6V.

Curentul de vârf prin circuitul bazei va fi mai mare, condensatorul C1 eliminând căderea de tensiune pe dioda zenner. Acest curent va fi mai mare numai până când condensatorul C1 se încarcă. Timpul de încarcare, si implicit timpul cât curentul în baza tranzistorului T4 este mai mare decât cel necesar trebuie sa fie egal cu timpul de comutare la deschidere al tranzistorului. Din catalog acest timp este de 1.6.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.