Apropierea legislatiilor statelor membre Uniunii Europene privind marcile

Trimis la data: 2012-02-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 40
Autor: Dumitrache elena claudia Dimensiune: 91kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In Romania Legea nr. 84/1998 republicata in 2010 privind marcile si indicatiile geografice este aplicabila marcilor de produse si servicii, individuale, colective si de certificare, ce fac obiectul unei inregistrari sau solicitari de inregistrare in Romania, ca urmare a unei protectii comunitare ori pe cale internationala, precum si indicatiilor geografice.Persoanele fizice sau juridice straine cu domiciliul, respectiv sediul in afara teritoriului Romaniei beneficiaza de dispozitiile prezentei legi, in conditiile conventiilor internationale privind marcile si indicatiile geografice la care Romania este parte.

2. Definitie:Marca este orice semn susceptibil de reprezentare grafica, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si, in special, forma produsului sau a ambalajului sau, culori, combinatii de culori, holograme, semnale sonore, precum si orice combinatie a acestora, cu conditia ca aceste semne sa permita a distinge produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altor intreprinderi.

La modul general, marca reprezinta un semn (sau un insemn) care are rolul de a permite consumatorului sa deosebeasca doua sau mai multe produse identice sau similare; rezulta ca, prin recunoasterea acestor insemne care sunt asociate produselor; consumatorul reuseste sa deosebeasca intre ele chiar si acele produse care sunt identice; desigur, in masura in care produsele nu sunt identice (ele fiind evident diferite), recunoasterea acestora nu constituie nici o problema pentru consumator; de exemplu, punand alaturi un tractor, un strung, un televizor, o revista si un pachet de cafea, consumatorul nu va avea nevoie de nici un insemn ajutator pentru a deosebi intre ele produsele mentionate.

Daca insa produsele sunt identice, consumatorului ii va fi greu sa aleaga produsul realizat de catre un anumit producator. In aceste conditii, marca este semnul suplimentar, care atasat produsului, ii va permite consumatorului sa deosebeasca intre ele produsele identice sau similare. In sfarsit, este posibil ca produsele sa nu fie nici foarte diferite, ca in primul caz, dar nici identice, ca in al doilea caz, ci doar asemanatoare; este de domeniul evidentei ca nici un consumator, care doreste sa cumpere, de exemplu, biscuiti, nu ii va confunda cu napolitanele, desi ambele produse fac parte din aceeasi categorie.

Este insa posibil sa se intample altceva: daca, atat biscuitii, cat si napolitanele au atasate marci si daca acestea sunt identice sau asemanatoare, consumatorul poate sa creada ca ambele produse provin de la acelasi furnizor; in acest caz, datorita similitudinii produselor si asemanarii marcilor consumatorul poate atribui cele doua produse, aceleiasi surse de provenienta.

Prin urmare, o definitie mai completa a marcii ar fi ca: aceasta (marca) este un insemn asociat produselor sau serviciilor, care sa permita consumatorului sa deosebeasca intre ele produsele identice sau similare,si sa induca in mintea consumatorului ca produsele (identice sau similare) provin din surse diferite, respectiv ca nu au aceeasi sursa de provenienta.

Daca marca nu indeplineste aceste functii (functia de diferentiere si respectiv, pe cea de indicare a sursei de provenienta), produsele/serviciile identice avand surse de provenienta (producatori/ furnizori de servicii) diferite pot fi confundate de catre consumator, dupa cum este posibil ca acelasi consumator, fara a confunda produsele similare, sa le atribuie aceiasi sursa de provenienta; vorbim, in primul caz, de riscul de confuzie, in timp ce, in al doilea caz, vorbim de riscul de asociere.

Sau, altfel spus, daca marca nu indeplineste prima functie (de diferentiere), se creaza un risc de confuzie pentru consumator, acesta putand confunda produsele sau serviciile, iar daca marca nu indeplineste cea de-a doua functie (de indicare a sursei de provenienta), consumatorul poate asocia produsele purtand aceste marci, altei surse de provenienta decat cea reala, si astfel, in acest caz, putem vorbi de riscul de asociere.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.