Apus de soare de Barbu Stefanescu Delavrancea

Trimis la data: 2014-09-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana_F
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Piesa "Apus de soare" face parte, alaturi de "Viforul" si "Luceafarul", din trilogia dramatica inspirata din istoria Moldovei, in care Barbu Stefanescu Delavrancea evoca artistic momente din domniile voievozilor Stefan cel Mare, Ste-fanita Voda si Petru Rares, dar toate il au in umbra ca personaj pe Stefan cel Mare. Titlurile celor trei drame sunt meta-forice. In aceasta drama se prezinta ultimul an al secolului al- XVI -lea, mai exact ultimul an al domniei lui Stefan cel Mare in scaunul de la Suceava. Patriotismul inaltator al lui Stefan, personaj principal in drama "Apus de soare", este o trasatura dominanta ce se evidentiaza prin fapte, conceptii si atitudini.
Asigurarea continuitatii politicii sale, prin insca-unarea lui Bogdan, oferind posibilitate interna si putere de a se impotrivi tendintelor de cotropire ale strainilor. Expedi-tia in Pocutia, pentru ca aceasta este "o bucata de pamant mai mult moldoveneasca decat leseasca". Unitatea de vointa si de actiune intre viata domnitorului si destinul tarii: "Sunt patruzeci si sapte de ani de cand Moldova imi iesi inainte cu mitropolit, episcopi, egumeni, razasi si tarani, in Campul de la Direptate. Si cum vru Moldova asa vrusei si eu...".

Domnitorul tarii isi simte inima batand la unison cu inima poporului, cu luptatorii care vin la chemarea domnitorului, fapt evidentiat prin urmatorul citat: "I-auz si-i vaz, ii vaz si-i auz...O! Cum se varsa apele in Siret asa vin suvoicele la chemarea voievodului lor!...Ce bogata e Moldova!...". Rememorarea faptelor de vitejie ale strabunilor inseamna iden-tificarea politicii domnitorului cu istoria patriei si a neamului. Testamentul lui Stefan cel Mare este o expresie desavar-sita a patriotismului:

"Tineti minte cuvintele lui Stefan, care v-a fost baci pana la adanci batranete...ca Moldova n-a fost a stramosilor mei, n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor vostri in veacul vecilor.". Vitejie si curaj, spirit de sacrificiu sunt trasaturi desprinse din evocarea Clucerului Moghila, dupa expeditia din Pocutia: "Strasnic racnea Leul Moldovei de vuia valea si codrii...Matura tot inaintea lui si toti ii jurara credinta si moldoveni si rusneci si lesi".

Inteli-genta si abilitatea in politica externa a lui Stefan cel Mare a evidentiat construirea unui sistem de aliante ce a condus la stabilitate in sud-estul Europei. Spiritul de dreptate al voievodului reiese din cuvintele Stolnicului Dragan: "Boier, ra-zas, taran supus, era totuna in fata lui...". La Curtea domneasca, Stefan ii considera pe toti, mai ales pe supusi ca fiind familia lui, avand sentimente profunde de blandete, bunatate, tandrete fata de acestia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.