Aranjarea mesei mise-en-place

Trimis la data: 2012-05-19
Materia: Turism
Nivel: Liceu
Pagini: 25
Nota: 7.33 / 10
Downloads: 1616
Autor: Alinacimpoi
Dimensiune: 66kb
Voturi: 97
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Am ales aceasta tema deoarece vreau sa profesez in domeniu si consider ca un studiu mai aprofundat cum este atestatul, imi ofera sansa de a progresa mult mai usor in comparatie cu cei care nu au cunostinte in domeniu. Mise-en-place este o expresie franceza care inseamna "totul la locul lor" si se defineste prin procesul de pregatire a meselor inainte de sosirea musafirilor sau invitatilor si consta in asezarea pe mese a obiectivelor care fac posibila consumarea preparatelor si a bauturilor. In limba romana aceata expresie este cunoscuta sub denumirea de "mezanplas".
Asezarea corecta a unei mese e de-a dreptul o arta si de ea depinde, de multe ori, atmosfera pe care o cream atunci cand organizam o masa festiva, o sarbatoare sau pur si simplu o cina mai speciala. O masa care demonstreaza efortul care s-a depus in aranjarea ei poate doar sa suprinda placut invitatii si sa dea tonul unei sarbatori reusite.

Tacamurile se organizeaza dupa o regula foarte stricta. Astfel, servetul de panza (care trebuie sa fie nelipsit la orice masa) se pune intotdeauna in partea stanga, iar paharele (niciodata unul singur) trebuie puse in partea dreapta, sus. Daca servim atat vin rosu, precum si vin alb, trebuie sa stim ca paharul de vin rosu este, de obicei, mai mare decat cel pentru vin alb, in vreme ce paharul pentru apa este fara picior si de aceeasi marime ca cel pentru vin rosu.

Mise en place -ul este operatiunea de pregatire si aranjare a mobilierului si obiectelor de inventar (farfurii, tacamuri, pahare, sevetele, etc), destinate meselor principale (mic dejun, dejun si cina), grupurilor de turisti si meselor oficiale. Etapele aranjarii salonului sau sufrageriei pentru servirea mesei (mise-en-place)
Pregatirea salonului

In vederea asigurarii conditiilor necesare servirii clientilor, o mare parte din volumul de munca al personalului dintr-o unitate publica de alimentatie se realizeaza inainte de inceperea programului de functionare a acesteia. Astfel, in acest interval de timp, care este mai mare sau mai mic, in functie de tipul unitatii, structura personalului, volumul si natura operatiilor ce urmeaza sa se efectueze, amenajarea si dotarea unitatii etc.,

personalul de serviciu din salon executa operatiile privind: pregatirea obiectelor de servire necesare transportarii, prezentarii, servirii, si consumarii preparatelor si bauturilor, aranjarea salonului pentru servirea clientilor precum si pregatirea sa pentru inceperea actvitatii de primire si realizare a comenzilor date de clienti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.