Archaeopteryx - Pasarea arhaica

Trimis la data: 2005-04-14
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 1005
Autor: Cojocariu Cristian
Dimensiune: 50kb
Voturi: 78
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Archaeopteryx reprezinta o pasarea disparuta, ce traia in perioada Jurassicului. Aceasta pasare avea ciocul prevazut cu dinti, coada lunga, prezenta pene pe suprafata corpului, avea oase pneumatice si este considerate cea mai primitive dintre toate pasarile.
Pentru prima data numele de “Archaeopteryx” a fost rostit undeva in jurul anului 1871. Archaeopteryx poarta numele stiintific de: Archaeopteryx lithographica. Nume datorat urmelor lasate de fosile in rocile in care au fost gasite. Pana in prezent s-au gasit 7 specimende de Archaeopteryx.

1.Specimenul londonez
A fost gasit in 1861 langa Langenalthein, probabil cel mai cunoscut, impreuna cu specimenul de la Berlin. Descoperirea sa a fost anuntata de H. v. Meyer. Specimenul a fost cumparat ded British Museum of Natural History( sub indrumarea lui Richard Owen) de la un doctor pe nume : Carl Haberlein.

2.Specimenul din Berlin
Descoperit in 1877 langa Blumenburg. Acest specimen eset mai bun din punct de vedere arheologic si stiintific decat specimewnul londonez, deoarece prexinta cutia craniana intacta. A fost achizitionat de Museul din Berlin de la baiatul doctorului Carl Haberlein.
A fost descris de W. Dames in 1884.

3.Specimenul Maxburg
Gasit in 1958 langa Lagenalthein (unde a fost gasit si specimenul londonez). Acest specimen prezinta numai torsul si este singurul exemplar detinut de o persoana privata. A fost descris in 1959 de Heller.

4.Specimenul Teyler
A fost gasit langa Reibenburg in 1855. Meyer l-a catalogat in 1875 ca fiind un Pterodactylus crassies. O noua examinare asupra fosilelor, din 1970, facuta de Ostrom releva adevarata identitate a lui Archaeopteryx.

5.Specimenul Eichastatt
A fost gasit in 1951 langa Vorkesell si a fost descris de P. Wellnhofer in 1974. Este cel mai mic specimen, masurand doua treimi din marimea celorlalte specimene gasite. In afara de marimea sa , acest specimen se diferentiaza de celelalte prin structura dintilor si a oaselor slab osificate, oamenii de stiinta concluzand ca acest specimen era la un stadiu juvenil de dezvoltare.6.Specimenul Solnhofen

A fost gasit in 1960 de un lucrator turc, langa Eichstatt.Prima data a fost catalogat ca fiind un Compognathus de un colectionar amator, dar la examenele urmatoare a fost stabilit ca era un Archaeopteryx. A fost descris apoi de P. Wellnhfer in 1988.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.