Archaeus - de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-01-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Eminescu a fost in ordinea prozei literare un mestesugar tot pe atat de iscusit si de stralucitor ca si in ordinea poeziei." (Perspessicius)
"Proza poetica eminesciana nu e jocul suplimentar al unui geniu, in marginea poeziei lui; ea se integreaza intr-un system de mituri lirice intr-o structura a personalitatii, oferindu-ne un intreg spatiuspiritual;inlauntrul cafruia putem desciframai clar viziunea cosmic a poetului." (Pompiliu Constantinescu)
Opera Archaeus este o creatie cu puternice influente filozofice.Ea debuteaza cu idei referitoare la discrepanta dintre neintelegerea angajatilor de la primarie, a celor ce se ocupa de rezolvarea problemelor sectorului financiar, a oamenilor preocupati de activitati ce tin de domeniul spiritual precum: filozofia, poezia, artele, pe care pot sa le critice, dar nu sa le si nege.Naratorul eminescian, omniscient, tinde sa evidentieze lumea asa cum o percepe creierul nostru.

Isi inta reste idea printr-o referire comparativa intre gansac si caine, iar de importanta este modul de a privi al fiecaruia, "amandoua aceste fiinte au ochi si creieri." "Lumea nu-i cumu-i, ci cum o vedem...".Concluzia scriitorului este aceea ca filosoful e mai cuminte decat un gansac. "Un semn ca pentr-o minte mare totu-i problem, iar pentru de dramuri de creier totu-i sigur."Se atrage atentia asupra regulei pitagoreice din geometrie, numita si puntea magarilor, pentru ca nu putem percepe lumea in sine si explicatia vine din intelegerea reactiilor creierelor noastre, adica a faptelor conditionate de reflexele umane.

Crezul eminescian de geniu,este sustinut si in aceasta proza unde meditarea, are o importanta deosebita, "cugetarea adancita pe o hartie" , "o gandire este un act, un cutremur al nervilor", creand astfel cadrul ideii ca "lumea si viata sunt vis".Lumea vazuta ca vis contureaza intregul fir epic al acestei opera..Naratorul aduce in prim plan lumea intelectului, importanta cartilor vechi, scopul scrierilor lor:"De aceea cartile vechi, pe care oamenii le scriau pentru ca gandise ceva ce le apasa inima si voiau s-o spuie si altora .."

Naratorul personaj marturiseste ca a vazut din dreptul ferestrei sale un batran ce a intrat in Corabia lui Noe, crasma unde obisnuia sa savureze un vin bun unguresc si acolo isi avea "masa de bastina" iar seara, dupa ce termina de scris, se refugia "la masuta din coltul corabiei" ,retraind vremea copilariei. Instigat de prezenta acelui mos in local, naratorul se hotaraste sa plece intr-acel loc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.