Ardealul

Trimis la data: 2003-10-05
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 1555
Autor: Loredana O.
Dimensiune: 9kb
Voturi: 101
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fragmentul din manual este o descriere literara deoarece in primul rând , Nicolaie Balcescu foloseşte ca mod de expunere descrierea zugrăvind un colt din natura cu ce are el mai caracteristic.
Imaginea de ansamblu este împărţite in părţile ei componente.N. Balcescu înfăţişează frumuseţea arcului Carpatic hotarului înalt al Ardealului . De lanţul muntos se distinge silueta a doua piramide atât de înalte piscurile sun acoperite de o permanent diadema de ninsoare.

Urmează dealurile caracterizate prin dublu epitet înalte si frumoase si comparate cu nişte valuri proptitoare.Întreg peisajul este încântat prin diversificarea coloritului martie sa.Atenţia prozatorului este reţinuta de câmpiile „arse si văruite” care amintesc de cetatea etern a Italiei(Roma).

Autorul aduce alte dovezi referitoare la frumuseţea Ardealului deoarece aici stejari, barzi si fagi trufaşi îşi înalta vârfurile lor pana in la cer.Ardealului a fost binecuvântat si cu pământuri atât de rodnici încât cine le străbate se afunda intr-o „mare de grâu si porumb”.De la imaginea generala se trece la înfăţişarea elementele de fauna si flora.

Căldurile muntoase cadrul natal specific pentru ursul care se plimba „ca un domn stăpânitor” ,iar câmpiile mănoase unde bizonul dormitează alene. Autorul prezintă bogăţiile subsolului. El precizează ca aurul se vede pana la noroaiele drumurilor.
Ultima parte a textului „astfel e tara Ardealului”Constituie concluzia acestei descrieri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.