Arendarea

Trimis la data: 2011-08-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 82
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 18
Autor: BT Alina Ioana
Dimensiune: 139kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Studierea sistemului de exploatare a mosiilor prin arendare, a valentelor sale economice si sociale din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si primele decenii ale secolului urmator, din Tara Romaneasca, dezvaluie numeroase si complexe aspecte ale procesului de destramare a feudalismului si de nastere a capitalismului in agricultura.Cultivarea pamantului a fost prima activitate umana care a deschis dramul vietii economice. Nevoile economice precum si conditiile de mediu impun adaptarea formei de utilizare a pamfiitului la un moment dat. Cultivarea solului de-a lungul a 10 000 de ani de agricultura a imbracat forme dintre cele mai variate, datorita marii diversitati a conditiilor de clima si relief.
Aparitia arendasiei in agricultura este caracteristica tuturor tarilor europene, determinata de dezvoltarea relatiilor marfa-bani si de incapacitatea stapinului feudal de a adapta economia marelui domeniu la productia pentru piata. Relatiile economice, sociale, politice, mult asemanatoare, din Moldova si Tara Romaneasca, ii obliga pe cercetator sa abordeze simultan analiza diferitelor probleme de istorie din cele doua principate.

Ca obiect de cercetare, arendasia, este un fenomen deosebit de vast prin multitudinea problemelor ce le ridica in strinsa conexiune cu evolutia generala a societatii de la feudalism la capitalism.In aceasta lucrare am incercat sa analizez conditiile generale si cauzele imediate care au dus la aparitia arendasiei in agricultura si am urmarit amploarea pe care o capata fenomenul de la primele sale manifestari pina la Regulamentul Organic.

Am exemplificat contractele si termenele de arendare,arenda, arendasii, exploatarea mosiilor de catre arendasi, relatiile de productie (plecand de la servitutiile dreptului de stapinire asupra pamantului, apoi asupra obligatiilor unor categorii social-fiscale prestate in beneficiul arendasului), participarea arendasului in procesul de productie, legatura lui cu piata, investitiile arendasului.

Prin arendare am inteles concesionarea conditionata, prin clauze contractuale, a dreptului de exploatare a mosiei, pe termen limitat, in schimbul platii unei arenzi prestabilite, de obicei exprimata in bani, achitata anual, cu anticipatie.Marele jurist A. Radulescu, propunand arendarea mosiilor la tarani ca mijloc pentru imbunatatire a situatiei economice, se ocupa in studiul amintit de istoria dreptului de protimisis ce l-au avut locuitorii la arendarea mosiei, la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul celui urmator.

Fondul funciar a fost considerat intotdeauna ca element esential al avutiei nationale a fiecarei tari. Dezvoltarea economica a satelor^ a determinat scoaterea din circuitul agricol a unor mari suprafete de teren, facihdu-se risipa de pamant ceea ce a impus autoritatilor sa ia masuri de stopare a acestui fenomen, iar specialistilor sa ceara tot mai hotarat stabilirea unui pret al pamantului agricol si silvic, pentru a permite unitatilor economice sa inscrie in contabilitate alaturi de celelalte mijloace de productie.

Primul care a calculat valoarea pamantului pentru a determina avutia nationala a fost W. Petty in anul 1664. El pornea in calculele sale de la conceptia ca valoarea pamantului nu este altceva decat renta "cumparata" cu anticipatie pentru un anumit numar de ani.
In Romania primul care a realizat o evaluare a terenurilor agricole a fost Mihai Serban in anul 1914, pornind de la teza ca valoarea pamatului este diferita in functie de regiune, calitate, situatie economica si dimensiunea proprietatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.