Arene hidrocarburi aromatice

Trimis la data: 2012-10-11 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: isabelasilvia Dimensiune: 387kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Denumirea de hidrocarburi aromatice vine de la o clasificare mai veche a substantelor organice in alifatice (sau grase) si aromatice, printre care se gaseau numeroase substante cu miros aromat. Caracterul aromatic nu are nimic in comun cu mirosul, ci defineste o anumta comportare a substantelor organice care contn nucleul benzenic, benzenul fiind prototipul substantelor aromatice.

Desi formula moleculara a fost cunoscuta de mult, prima formula structurala a fost data de Kekule:Formula - explica raportul 1:1 dintre carbon si hidrogen;nu explica: - distantele interatomice;lipsa unor izomeri la derivatii orto-di-substituiti;comportarea chimica.

Distantele interatomice dintre atomii de carbon au fost masurate cu exactitate s s-au dovedit a fi egale ( 1,39A) si intermediare intre legatura simpla (1,54A) si legatura dubla (1,33A). Acestea arata ca legaturile dintre dintre atomii de carbon nu sunt nici simple si nici duble ci intermediare, ceea ce se pate reda prin urmatoarea formula:

Lipsa izomerilor dovedeste identitatea celor sase atomi de carbon. Astfel, urmatoarele trei formule corespund aceleiasi substante chimice orto-xilenul.3.Proprietatile chimice demonstreaza:identitatea celor sase atomi de carbon;delocalizarea electronilor dublei legaturi;legatura intermediara - intre simpla si dubla - dintre atomii de carbon.

OBTINERE:
1)Distilarea gudroanelor de carbune. In cadrul acestui proces chimic, se obtin urmatoarele fractiuni:
ulei usor la t < 170ºC - benzen, toluen, xilen
ulei mediu (170 - 230ºC) - fenoli, crezoli, naftalina
ulei greu (230 - 270ºC) - naftalina si alte hidrocarburi
uleiul de antracen (270 - 360ºC) - hidrocarburi policiclice
smoala.

2)Reformarea catalitica a benzinei (platformare)
La trecerea benzinei peste catalizator de platina, Pt pe Al2O3 la 450 - 500ºC si 15 - 20 at, alcanii se transforma in hidrocarburi aromatice care se extrag cu glicol. Prin distilare fractionata se separa benzen, toluen, xilen, etil-benzen.
3)Izolarea din petrol (procedeul Edeleanu) foloseste SO2 ca solvent selectiv.

Sunt substante solide si lichide, cu miros specific, insolubile in apa, solubile in solventi organici. Cele lichide sunt solventi pentru diverse substante organice.Test de evaluare, cu un raspuns corect, asociat unitatii de invatare Arene Clasa a X-a, 1 ora/saptamana. Timp de lucru 50 minute.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.