Argintul

Trimis la data: 2004-11-30
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 14
Autor: Octavian Margeanu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 714
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Argint
Istoria argintului este strâns legata de cea a aurului. Prin faptul ca si el se gaseste uneori în natura sub forma nativa, cu stralucirea lui deosebita este cunoscut din cele mai vechi timpuri ale antichitatii si folosit la confectionarea podoabelor si apoi la fabricarea monedelor.
Referat despre Argint
Din cele scrise în Biblie reiese ca argintul era cunoscut cu 2000 ani î.e.n., iar Homer ne asigura în “Iliada” ca Achile avea scutul si spada de argint. Alte opinii , bazate pe studierea diferitelor obiecte de argint ce au fost descoprite în morminte, arata o vechime de 3500 ani i.e.n. În vechiul Egipt, când se extragea si cunostea numai argintul nativ, valoarea sa era cam aceeasi cu a aurului. Mai târziu , prin sec. XV î.e.n. dupa ce se cunostea si procedeul de extragere al argintului din combinatii (din sulfura de argint) pretul lui incepe sa scada fata de cel al aurului.

În fostul palat al regelui asirian Sargon din orasul Korsabad au fost gasite placi datând din anul 710 î.e.n., una de aur si alta de argint, pline cu inscriptii, dar pe una din ele se mentioneazã un fapt important, ca 131/3 pãrti de argint valorreazã cât o parte de aur.Numele argintului provine, probabil, de la culoarea sa albã cuv. “Kesef” din ebraica veche, derivã de la cuv. “khasov” care Însemna palid, iar cuv. grecesc “argyros” provine de la “argos” care înseamnã “a strãluci” . De la “argyros” s-a trecut în latina la “argentum”, denumire care a rãmas pânã azi în multe tãri si de unde provine si denumirea stiintificã a caestui element.

În Evul Mediu, alchimistii, obsedati de astrologie, comparau argintul cu luna din cauza culorii sale palide (în contrast cu aurul, care simboliza Soarele). Alchimistul Geber în “:Catrtea despre metale” scria : “Luna sau argintul”. Ddescoperirea faptului cã de multe ori în minereulrile de plumb (în special sulfura de plumb- galena) se gãseste si argint, care se putea extrage, a facut pe alchimisti sã creadã în transmutarea plumbului argintifier în argint. De fapt, din plumbul argintifier se putea extrage argint, dar numai cel continut ca impuruitate în acesta.

Evident cã nu se putea transforma plumbul în argint. Unii alchimisti credeau cã aurul este argint colorat si cã îndepartând culoarea galben – rosiaticã a aurului se ajunge la argint. Extragerea argintului se fãcea prin mai multe procedee . Amalganarea se cunostea din antichitate, un numai la extragerea aurului dar si la cea a argintului. Dacã la obtinera aurului, mercurul avea rolul de a se alia în orima fazã cu particulele mici de aur nativ, la extragerea argintului se putea folsi acest procedeu si plecând de la principala combinayie a argintului , sulfura de argint :
NaCl Hg Ag2 Ag Cl Ag + Hg2Cl2 .

Asadar, în vreme ce în procesul amalganãriila aur mercurul se aliazã numai cu aurul curat, la argint, mercurul dizolvã argintul chiar din clorura de argint , cãci el se combinã si cu clorul separat.Rafinarea argintului se cunostea si ea, ca si a auruli din antichitate. Procedeul este cel al copelatiei . Aurul sau argintul , impurificate cu alte metale si în special cu plumb, cupru, cositor , se calcina în vase numite cupe , iar prin trecerea unui curent de aer , impuritãtile erau oxidate si absorbite de peretii porosi ai cupei , în vreme ce metalul pretios – aurul sau argintul – (care nu sunt atacate de oxigen ) rãmânea curat .

În naturã , argintul se gãseste de cele mai multe ori ca sulfurã de argint în amestec cu alte sulfuri , de plumb , cupru , arsen , stibiu. În anul 1829 , Pattinson realizeazã un procedeu ( care se si numea “pattinsonare” ) si care dã bune rezultate la extragerea argintului din plumbul argintifier . Procedeul se aplicã industrial din 1831 si a fost de o importantã deosebitã pentru Marea Britanie, care în acei ani producea în imperiul sãu colonial 40% din productia mondiala de plumb.

Procedeul are la bazã principiul cã în aliajul plumb - argint , prin rãcire , se separã întâi plumbul , care rãmâne deasupra topiturii si se îndepãrteazã cu niste linguri gãurite . Prin aliajul de plumb – argint ce rãmâne se suflã aer , care oxideazã plumbul la litorgã ( oxid de plumb) , iar argintul rãmâne aproape curat (95%). Câtiva ani mai târziu , în 1850 , Alexander Parkes (1813 – 1890) , un chimist englez ,mare inventator, posesor a 66 brevete în cele mai diferite domenii ale chimiei , realizeazã si în metalurgia plumbului un procedeu de dezargintare care-I poartã numele si care se aplicã din 1859 pânã astãzi .

Procedeul pare , la încput , paradoxal. În vreme ce toti metalurgistii si chimistii se cãzneau sã separe argintul de plumbul si alte impuritãti, Parkes vine si adaugã în plumbul topit o cantitate micã de zinc (cca. 2%). La prima vedere, procedeul separãrii celor douã metale se complicã. Dar pe mãsurã ce temperatura scade sub 935º C, zincul introdus, care, evident, este topit si el, se separã ca o spumã, continând argintul din aliaj sub formã de cristale mixte zinc – argint. Oxidând apoi acest aliaj, zincul trece ca oxid de zinc, iar argintul rãmâne curat.

Minereurile care contin sulfurã de argint se pot trata cu cianurã de sodiu, iar complexul de cianurã de argint si de sodiu prin tratare cu zinc elibereazã argintul . Din 1884 ca urmare a cercetãrilor lui B. Moebiu, argintul se rafineazã pe cale electroliticã. Argintul se bucurã de proprietãtile de a fi cel mai bun conducãtor de electricitate si de cãldurã dintre toate metalele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.