Argumentare Harap Alb la specia basm cult

Trimis la data: 2015-02-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: johanc
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Basmul cult este o specie narativa ampla cu numeroase personaje purtatoare ale unor valori simbolice, cu actiune implicand fabulosul, supranaturalul si supusa unor actiuni conventionale care infatiseaza parcurgerea drumului maturizarii de catre erou. Dupa parerea mea, "Povestea lui Harap-Alb" este un basm cult publicat in revista "Convorbiri literare" in 1877 si scris de catre Ion Creanga.
Prima caracteristica a basmului cult, dar si cea mai importanta este naratiunea la persoana a III a, realizata fiind de un narator omniscient dar nu si obiectiv deoarece intervine adesea prin comentarii sau reflectii. Naratiunea este dramatizata prin dialog, el avand o dubla functie: sustine evolutia actiunii si caracterizarea personajelor.
Tema basmuluieste triumful binelui asupra raului. Motivele narative specifice sunt: superioritatea mezinului , calatoria, supunerea prin viclesug, munciile, demascarea raufacatorului, pedeapsa, casatoria.

Actiunea se desfasoara linear, succesiunea secventelor narative este redata prin inlantuire. Coordonatele actiunii sunt vagi: "Amu cica era odata intr-o tara un crai care avea trei feciori. Si craiul acela mai avea un frate mai mare, care era imparat intr-o alta tara mai departata. Tara in care imparatea fratele cel mare era tocmai la o margine a pamantului, si craiia istuilalt la alta margine." Reperele spatiale sugereaza dificultatea aventurii eroului care trebuie sa ajunga de la un capat al lumii la celalalt capat al lumii( in plan simbolic: de la imaturitate la maturitate).

El paraseste lumea aceasta, cunoscuta, si trece dincolo in lumea necunoscuta.In basm sunt prezente cliseele compozitionale. Formula initiala: "Amu cica era odata" si formula finala: "Si a tinut veselia ani intregi, si acum mai tine inca, cine se duce acolo be si mananca. Iar pe la noi? Cine are bani bea si mananca, iara cine nu, se uita si rabda" sunt conventii care marcheaza intrarea si iesirea din fabulos. Insa naratorul inoveaza formula initiala, punand povestea pe seama spuselor altcuiva:

"cica" , adica se spune, fara a nega ca in basmul popular ( a fost o data ca niciodata), iar formula finala include o reflectie asupra realitatii sociale, alta decat in lumea basmului. Formulele mediane: "Dumnezeu sa ne tie, ca cuvantul din poveste inainte mult mai este" realizeazatrecerea de la o secventa narativa la alta secventa narativa si intretine suspansul/curiozitatea cititorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.