Argumentare Popa Tanda

Trimis la data: 2014-06-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ruggedman19
Dimensiune: 137kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Considerat , alaturi de Eminescu, Caragiale si Creanga , unul dintre intemeietorii literaturii romane , Islavici a realizat o opera ampla , din care se disting prin valoare in special nuvelele si romanul "Mara".Opera literara "Popa Tanda" apartine specie nuvelei , fiind publicata in volumul "Novele din popor".

Referate similare:

Nuvela este o creatie a genului epic , o opera narativa , in proza , cu dimensiuni medii intre ale schitei si ale romanului , actiunea desfasurandu-se pe un singur fir narativ , are personaje putine , punandu-se accentual pe creearea personajului.

In "Popa Tanda" cel care se schimba este preotul Trandafir , acesta invata legile aspre ale vietii , trecand printr-un moment de cumpana , pentru ca apoi intr-un timp destul de indelungat sa-si indeplineasca idealurile.

O alta trasatura a nuvelei este cea referitoare la timp cu sensul de durata. Transformarea preotului Trandafir este plasata intr-un timp indelungat , este timpul in care preotul se schimba dintr-un sfatuitor intr-un om active , muncitor , reusind ca dupa chipul si faptele sale sa schimbe satul Saraceni intr-un sat bogat.

O alta trasatura a nuvelei este precizarea spatiului de desfasurare a intamplarilot , acesta fiind conturat in cele doua sate Butucani si Saraceni.Constructia subiectului literar este simpla.Expozitiunea il prezinta cititorului pe parintele Trandafir cu defectul sau de a fi prea direct si prea deschis de a le spune oamenilor parerea despre ei , lucru care ii supara pe multi dintre sateni.Intriga ilustreaza mutarea din Butucani a preotului in satul Saraceni ca urmare a faptului ca satenii l-au reclamat la protopot pentru defectul amintit.

Desfasurarea actiunii cuprinde mai multe moment in contextual hotararii preotului de a schimba infatisarea satului: prin predici , prin vizitarea locuintelor , prrin mustrarea credinciosilor pentru starea jalnica de saracie in care se aflau , precum si prin exemplul personal ( repara peretii casei , apoi acoperisul , ingradeste curtea , cultiva gradina , impleteste nuiele , face lese pe care le vinde etc... ) starnind admiratia satenilor.

Punctul culminant ilustreaza veselia preotului pentru ca munca a dat in scurt timp roade. Sarbatoarea Rusaliilor a venit cu veselie si daruri curate si ingrijite. Deznodamantul prezinta un sat frumos , prosper , Saraceni , de care oamenii sunt mandri. In nuvela se concentreaza atentia catre constructia personajului. Preotul este caracterizata mai ales prin actiuni , gesture , ganduri (caracterizare indirecta) el apare , in conflict atat cu oamenii cat si cu sine insusi pentru ca dorea mult sa transforme satul. Naratiunea apare la persoana a 3-a alaturi de descriere si dialog. Verbul este folosit foarte des de catre autor , iar acest lucru creeaza impresia de fire energica aproape incapatanata pe care o are parintele Trandafir.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.