Argumentarea realizarii cercului de copii

Trimis la data: 2005-06-15
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.71 / 10
Downloads: 1625
Autor: Adrian Florina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 128
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Denumirea utilizata de noi, si anume cercuri de copii, poate sa ridice semne de intrebare avand in vedere ca denumirea folosita curent este cea de cercuri de elevi. S-a propus formularea de cercuri de copii din mai multe considerente, pe care le gasim suficient de semnificative, si anume: -aceste cercuri sunt organizate in special pentru minorii ocrotiti in casele de copii;-membrii acestor cercuri sunt copii ocrotiti si in cadrul lor sunt tratati ca si copii, nu ca elevi;
Generalitati

Denumirea utilizata de noi, si anume cercuri de copii, poate sa ridice semne de intrebare avand in vedere ca denumirea folosita curent este cea de cercuri de elevi. S-a propus formularea de cercuri de copii din mai multe considerente, pe care le gasim suficient de semnificative, si anume:
aceste cercuri sunt organizate in special pentru minorii ocrotiti in casele de copii;
membrii acestor cercuri sunt copii ocrotiti si in cadrul lor sunt tratati ca si copii, nu ca elevi;
prin aceasta denumire se scoate in evidenta faptul ca cercurile de copii se deosebesc de cele din scoli.
Cercurile de copii sunt grupate in categorii cunoscute cum sunt:
cercurile artistice: cercul de etnografie si folclor, cercul de arte plastice, cercul de muzica, cercul de dans, cercul de teatru, cercul foto, cercul cineastilor, etc;
cercurile literare: cercul de literatura, cercul de creatie, cercul dramatic;
cercurile de limbi moderne: cercul de limba engleza, cercul de limba franceza, cercul de limba italiana, cercul de limba spaniola, cercul de limba germana;
cercurile aplicative: cercul de lagatorie de carti, cercul aplicativ de initiere in informatica, cercul "prietenii stiintei", cercul de matematica practica, cercul de apicultura;
cercurile tehnice: cercul de radio, cercul de aeromodelism, cercul de rachetomodelism, cercul de navomodelism.
Activitatile din cercurile de copii favorizeaza completarea instruirii scolare si a educatiei avand, in acelasi timp, efecte pozitive in privinta sprijinirii procesului de orientare profesionala iar pentru copiii institutionalizati ele reprezinta in plus un camp de exersare a relatiilor interpersonale si sociale.
Asemenea virtuti impun introducerea cercurilor de copii in campul de actiune educativa a persoanelor deficiente. Frecventa cercurilor ii aduce copilului sentimentul de utilitate sociala, valoare personala, de trezire a increderii in sine, de stabilire a unor contacte sociale si nu in ultimul rand, contributie la formarea unui grad de autonomie cat mai mare. Prin toate acestea se complecteaza cunostintele dobandite in activitatile din invatamant, activitati care au de cele mai multe ori un pronuntat caracter corectiv - compensator si terapeutic.
Din punct de vedere al orientarii scolare si profesionale, activitatea in cercurile de copii contribuie la:
depistarea aptitudinilor speciale;
dezvoltarea aptitudinilor speciale si a motivatiei pentru un anumit domeniu de activitate;
informarea copiilor in scop de orientare scolara si profesionala;
formarea profesionala incipienta prin oferirea unor cunostinte si formarea unor priceperi si deprinderi cu specific profesional.
Spre deosebire de activitatea la clasa, activitatile din cercurile de copii prezinta cateva note specifice, dar care le fac mai avantajoase pentru formarea copiilor in spiritul profesiunilor omonime profilului cercului. Astfel, putem aminti:
posibilitati cu mult mai mari de tratare individualizata;
baza tehnico-materiala adecvata obiectivelor instructiv-formative;
selectia copiilor pentru fiecare cerc in functie de interese si apoi aptitudini speciale, selectia care chiar daca este spontana face sa se lucreze cu un material uman apt in fata solicitarilor din cerc;
finalizarea practica a activitatilor din cerc face ca invatarea sa fie maximala si soldata cu efecte formative.
Desfasurarea unei activitati eficiente din partea copilului in cerc presupune existenta unor aptitudini corespunzatoare profilului cercului. Daca nu exista asemenea aptitudini copilul nu se bucura de succes si ca atare, il va abandona, cautand un alt domeniu de activitate unde sa obtina rezultate.
Mai intalnim adesea afirmatia, ca cercurile de copii sunt formate pentru petrecerea placuta si utila a timpului liber. Cercurile practice si aplicative ofera cadru si conditii optime pentru desfasurareaterapiei ocupationale. Tot aceste categorii de cercuri pot sustine si realizarea obiectivelor privind abilizarea manuala.
Desigur ca nu toti copiii care pot beneficia de terapie si recuperarea prin cercuri se vor indrepta spontan spre ele. Este deci necesar ca educatorul, care il cunoaste, sa actioneze in asa fel incat sa-i indrume spre acel cerc care i se potriveste si care ii asigura o dezvoltare maxima a aptitudinilor.
In stabilirea tematicii cercului, pe langa propunerile educatorilor este necesar sa se tina seama de dorintele copiilor care pot fi cunoscute prin sondaje efectuate in randul lor din timp, din faza de organizare a cercului si apoi in fazele de pregatire a etapelor viitoare de activitate.
Tematica cercului se organizeaza in planificarea activitatii cercului pe o perioada de un an, procedandu-se la distribuirea temelor de lucru pe semestre si pe sedinte de lucru.
Un alt aspect al organizarii interne a cercurilor de copii il constituie participarea membrilor cercului la organizarea si conducerea lui. In acest sens este bine ca, pe langa conducatorul cercului, cativa membri sa aiba sarcini si functii cum sunt: presedinte al cercului, secretar al cercului si acolo unde este cazul un responsabil cu baza materiala a cercului.
Existenta si calitatea cercului de copii depinde in cea mai mare parte de conducatorul cercului.
Orice conducator de cerc trebuie sa gaseasca o maniera incat sa reduca substantial fenomenul abandonarii cercului si sa asigure inzestrarea a cat mai multi copii cu priceperi si abilitati, in diverse activitati , ceea ce, pe langa imbogatirea pregatirii lor profesionale pentru viata contemporana, ii va putea avantaja si in insusirea si practicarea unor profesiuni la nivelul practicilor de azi.

Cercul aplicativ de initiere in informatica
Obiectivele urmarite

Obiectivele finale ale unui cerc de informare aplicata sunt:
- formarea de priceperi si deprinderi in utilizarea calculatorului;
insusirea unui limbaj de programare;
rezolvarea cu ajutorul calculatorului a unor probleme, diferantiat, in functie de varsta si de cunostintele acumulate in scoala.
Atingerea obiecivelor finale este dificila si anevoioasa, necesitand un mare numar de ore de munca tinand cont de faptul ca nu toti copii antrenati in aceasta activitate vor ajunge la performante.Din aceste motive este necesar sa urmarim in diferite faze atingerea unor obiective secundare care va avea un beneficiu real prin acumularea unor cunostinte generale ale informaticii, aceasta in cazul in care un copil nu va realiza obiectivele finale.Astfel de obiective sunt:
formarea unei imagini corecte la ceea ce este sau ce poate face un calculator;
formarea deprinderii de ordonare logica a succesiunii operatiilor ce intervin in favoarea unei probleme;
formarea deprinderilor de a crea scheme logice;
formarea deprinderilor de a transpune scheme logice in probleme;
formarea deprinderilor de a utiliza programe realizate de altii.
Un alt obiectiv al acestor cercuri este acela de a contribui la orientarea scolara si profesionala a copiilor care participa la cerc.
Obiectivul cel mai important pe care trebuie sa si-l propuna conducatorul cercului este de a crea o atmosfera placuta, de a alterna aspectele matematice cu cele grafice, de a folosi programe deja create, jocuri, asa incat, copii sa vina cu placere la astfel de activitati si, nu in ultimul rand, de a crea situatii educationale din care copii sa invete sa-si ordoneze activitatile zilnice, sa-i impulsioneze la alte activitati, sa-si imbogateasca cultura generala.

Dotarea necesara

Dotarea minima necesarea pentru acest cerc este de un calculator si o sala in care sa se desfasoare activitatea. In aczul in care avem la dispozitie un singur calculator se recomanda folosirea a doua sau mai multe monitoare.
Problema dotarii depinde de obiectivele pe care ni le propunem, numarul de copii cu care se va lucra, precum si de continutul activitatii.
Pentru ca activitatea in cercurile de informatica sa se desfasoare cat mai usor, se utilizeaza calculatoare mai putin performante, foarte usor de folosit, cu programe specializate si jocuri.
Optim ar fii sa avem mai multe calculatoare, pentru fiecare copil cate un calculator sau sa avem o retea de calculatoare. Astfel i se creaza fiecarui copil posibilitatea de a lucra efectiv un timp mai mare si in mod evident, diferentiat la diferite nivele, corespunzator pregatirii si cunostintelor acumulate de fiecare copil.
Pe langa dotarea cu calculatoare este necesar sa existe si programe sau pachete de programe ce urmeaza a fi utilizate. Conducatorul
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.