Argumentatia retorica reprezinta cu siguranta un titlu incitant

Trimis la data: 2010-05-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.13 / 10
Downloads: 0
Autor: Adela Iordache
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mai intii, datorita unor "instrumente" pe care cele doua tehnici discursive - argumentatia si retorica - le folosesc: argumentul, respectiv figura. In cadrul unei discutii care ar evalua raportul dintre ele, ar aparea de indata ca evident caracterul conflictual al relatiei. Daca o idee se argumenteaza si scopul este de a convinge rational locutorul, atunci cu siguranta nu ar mai fi necesar recursul la figuri.Preferabil este sa le cunostem insa mai bine identitatea.
Figura ar fi, in general, un procedeu stilistic, in cadrul unei exprimari lipsite de constringeri (nu este obligatoriu sa recurgi la o figura ca sa comunici un mesaj unui alt individ sau grup) sau codificate (orice figura este de fapt o structura cunoscuta, transferata sau potential transferabila altor continuturi, cum se intimpla spre exemplu in cazul metaforei, al alegoriei, al comparatiei).

Mai cunoscuta este figura poetica, cea pe care un absolvent de liceu s-a obisnuit a o recunoaste cu usurinta in textele beletristice studiate la orele de literatura.Poetica si retorica nu sint insa acelasi lucru, nu au nici aceleasi functii in raport cu receptorul, nici aceleasi instrumente cu ajutorul carora realizeaza captarea si transformarea spiritului acestuia.

O figura este in chip necesar retorica atunci cind scopul imediat al textului, sortit lecturii sau rostirii, este de a persuada, de a convinge imediat si irevocabil publicul de adevarul si de valoarea unei idei.. Acest text (discurs), gindit pentru a obtine astfel de efecte, premeditate, exprima, cu ajutorul figurii retorice, o tensiune patetica, ce se raporteaza la ethosul oratorului (la caracterul sau) si la pathos (exercitarea unei actiuni afective asupra auditoriului).

Pentru ca figura este, in aceste conditii, retorica, ea contribuie implicit la argumentarea ideilor. Ca atare (din perspectiva neo-retoricii din secolul al XX-lea), fiecare figura poate fi pusa in relatie cu un anumit tip de argument. Atunci cind am avea de a face cu o repetitie, figura ce ar denota sinceritatea si spontaneitatea, in fapt am avea de-a face doar cu un procedeu menit sa "garanteze" ca discursul nu este pregatit de dinaintea rostirii sale.Perspectiva moderna a retoricii asupra rolului figurii este integrativa: figura este inteleasa ca element al gindirii, ca un mijloc de a gasi si de a demonstra o idee, chiar si atunci cind acea idee nu e decit probabila.

Este drept ca aceasta teorie pare sa fie strict functionala si sa nu ia in calcul umorile pe care un text puternic persuasiv, scris sau rostit, le poate stirni (risul, spre exemplu). Exista indubitabil si un comic al discursului, teoretizat si el in cadrul retoricii moderne si care se regaseste adesea in spoturile publicitare sau in polemica jurnalistica, spre savoarea publicului (dar si spre cistigul autorului).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.