Argumenteaza apartenenta la specia literara basm cult a unui text narativ studiat

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Basmul "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creanga prezinta in esenta lumea satului romanesc traditional.Basmul este cea mai importanta creatie a epicii populare in proza, care poate avea in productiile culte si structura versificata, de larga raspandire, in care se nareaza intamplari fantastice ale unor personaje imaginare pozitive (feti-frumosi, zane, animale nazdravane etc.) aflate in lupta cu forte nefaste ale naturii sau ale societatii, simbolizate prin balauri, zmei, vrajitoare etc., pe care ajung sa le biruiasca in cele din urma.
Basmele pot fi animaliere ("Capra cu trei iezi", de I. Creanga), nuvelistice ("Abu-Hasan" de I.L.Caragiale), fantastice ("Povestea lui Harap-Alb" de I. Creanga) etc.Basmul popular este o creatie anonima; drept urmare textul are mai multe variante si se transmite doar pe cale orala. Basmul cult are un autor cunoscut, deci textul, in forma scrisa, nu se schimba, ca in cazul "Povestii lui Harap-Alb". Aceasta a fost tradusa "ad literam" in nu mai putin de 26 de limbi.

In basmul popular accentul cade asupra actiunii. Spre deosebire de acesta, in "Povestea lui Harap-Alb" personajele ocupa locul central si sunt bine individualizate. De exemplu, Gerila "avea niste urechi clapauge si niste buzoaie groase". Individualizarea personajelor atrage dupa sine o alta trasatura a basmului cult si anume umanizarea si autohtonizarea fantasticului. Astfel, fata Imparatului Ros, desi are puteri miraculoase, este "o zgatie", la fel ca Smarandita popii. La randul sau, Flamanzila pare un mancau din Humulesti.

Individualizarea actantilor nu este insa o virtute a creatiilor fantastice populare: despre personajele din "Praslea cel Voinic" nu se stie cum arata.In timp ce proza populara fantastica are putine replici, Creanga "topeste" povestirea in dialog. De asemenea, arta scriitorului patrunde in psihologia personajelor: despre fiul craiului, Creanga arata ca este naiv, afirmand ca "... boboc in felul sau la trebi de aieste, se potriveste Spanului".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.