Arhanghelii de Ion Agarbiceanu

Trimis la data: 2015-07-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_G
Dimensiune: 62kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera "Arhanghelii" este singurul roman al scriitorului Ion Agarbiceanu.
In acest roman scriitorul surprinde lumea din jurul unei mine de aur din muntii Apuseni.
"Arhanghelii" este numele acestei mine de aur din satul Valeni din Ardeal. Intraga actiune a romanului se desfasoara in jurul acestei mine , prezinta evenimentele, conflictele petrecute in satul Valeni. Actiunea se desfasoara pe mai multe planuri, lumea proprietarilor de terenuri aurifere, si a celor exploatati .
Atrasi de mirosul aurului mica burghezie, functionarii de cancelarii, medicii de provincie , avocatii, dascalii, preotii vreau si ei sa puna mana macar pe o "actie" la mina de aur. Ei ii fac curte familiei notarului Iosif Rodean, ii indeplinesc toate dorintele , ii vaneza banii si ii pandesc ruina. Intreaga familie Rodean era alcatuita intr-un mod foarte ciudat. Elenuta si fratele ei Gita sunt straini de lacomia de avere a tatalui lor, surorile Octavia si Eugenia sunt prinse de patima aurului , fiica cea mare Maria duce o viata mai normala alaturi de medicul Vraciu, sotia notarului doamna Marina este o femeie simpla de la tara, fara carte.

Notarul Iosif Rodean este principalul partas la mina de aur. El este un om pe jumatate cult, un om imbogatit peste noapte, brutal, lacom, nemilos , exploatand la maxim pe muncitori, el este intruchiparea patronului. Notarul si asociatii sai deschid o noua galerie de aur fara sa investeasca bani prea multi. Pe capul familiei patima aurului il va duce la nebunie.Iosif Rodean a ajuns in satul Valeni, pe post de notar, oamenilor le era groaza sa ajunga la ele cu problemele lor,il numeau "uriasul de la cancelarie", un om ursuz. A cerut-o de sotie pe fiica lui Ion Negru, pe Marina cerindu-i tatalui 10 actii la mina Arhanghelii, o mina practic inchisa.

Pentru a avea bani sa redeschida mina a vandut actiuni primarului Vasile Cornean, lui Ungurean si Pruncul.
Dintre cei care ii fac curte notarului Iosif Rodean sunt doctorul Printu, avocatii Craciun, Poplacean, primarul Vasile Cordean si domnul Paul Marino . Ei doresc actiuni la mina sau mana Elenutei pentru ca tata i-a pregatit o zestre colosala.

Spre deosebire de lumea notarului si a burgheziei din sat este lumea baiesilor, a celor care lucreaza la extragerea aurului. Accidentele de munca incepusera sa fie tot mai dese si oamenii le privesc ca niste semne rele dar nu indraznesc sa se revolte, de frica notarului. Moartea lui Gligoras , cazut in vartej a zguduit lumea satului, a indreptat blesteme catre notar.
Actiunea romanului incepe inaintea sarbatorilor de Paste, cand tanarul Vasile Murasan , student in ultimul an la seminarul teologic se pregateste sa mearga acasa in satul Valeni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.