Arhetipuri - mituri si simboluri expuse direct sau interpretate in filmul Infruntarea titanilor

Trimis la data: 2013-01-31
Materia: Publicitate-PR
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 2
Autor: stoe
Dimensiune: 20kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Interesul oamenilor pentru mituri, simboluri, legende si alte tipuri de "povestiri ale trecutului" sa pastrat din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre.Daca in cazul societatilor arhaice sau primitive, miturile constituiau o "istorie adevarat" , fiind acceptate ca adevaruri, ce necesitau un spatiu si un timp sacru pentru a fi prezentate, pentru omul modern miturile au trecut in tabara "istoriei false" , alaturi de basme, fabule si alte modalitati de reproducere a unor fapte din trecut, dar care nu au influentat in mod deosebit omul.
Necesitatea miturilor si simbolurilor in viata noastra, se poate observa din numarul deosebit de mare de productii media de orice fel. Astfel, daca in unele cazuri miturile, arhetipurile sau simbolurile trebuie: gasite", in alte cazuri acestea sunt prezentate, fara ca cel ce vizioneaza sa mai incerce sa gaseasca insemnatatea lor. Spre exemplu, in filmul "The Beach" (Plaja), personajul principal interpretat de Leonardo Dicaprio, efectueaza un drum initiatic, incercand sa atinga sacrul, paradisul pamantesc.

Dar, cel mai probabil, multi oameni nu scot aceasta esenta a calatoriei, ci percep intreg drumul ca o simpla calatorie spre un loc mai bun, fara a identifica motivele, si simbolurile arhaice ce se pot vedea in film.Indiferent de forma in care sunt prezentate aceste aspecte, si indiferent daca ele sunt in stare "pura", originala, sau transformate, ori se expun direct sau trebuie sa le descoperim, miturile, simbolurile, arhetipurile si toate aceste elemente ale imaginarului, hranesc practic spiritul uman, si deci omul are nevoie de ele.

In ultimii ani au aparut o multime de filme ce prezentau aceste idei, si care sau bucurat de un mare succes. Printre acestea putem enumera:" 300", "Troia", "Gladiatorul" sau "Infruntarea titanilor"
Ne vom opri asupra analizei ultimului film din cele enumerate mai sus si anume "Infruntarea titanilor".Acest film a aparut in 2010, titlul original in limba engleza este "Clash of the titans", este in regia lui Louis Leterrier .

Pentru a putea realiza o analiza asupra miturilor si simbolurilor din acest film, este imperios necesara o rezumare a actiunii.Filmul debuteaza cu o prezentare a situatie. Zeus, Poseidon si Hades au complotat pentru a-si ucide parintii, si anume titanii. Astfel Zeus i a cerut lui Hades sa creeze un monstru capabil s aii ucida pe titani, si astfel a luat fiinta Krakenul, o creatura invincibila. Dupa victoria zeilor asupra titanilor, Zeus a devenit stapanul raiului, Poseidon regele marilor, iar Hades pacalit fiind de Zeus a ajuns sa domine iadul.
Zeus a creat oamenii, insa acestia s-au indoit de zei si s-au ridicat impotriva acestora.

Dupa aceasta prezentare, actiunea se muta in "lumea reala", pe o mare, unde un pescar gaseste o cutie in care se afla o femeie si un copil. Desi femeia decedase, copilul a supravietuit, si a fost adoptat de cei doi. Acestia l-au numit pe copil Perseu.Incercand tot mai mult sa procure hrana oferita de ape, familia de pescari ajunge in apropierea orasului Argos, stapanit de regele Kepheis si regina Cassiopeia. Intrucat populatia din Argos sa ridicat impotriva zeilor, Zeus ii da voie lui Hades sa le dea o lectie oamenilor si il trimite pe pamant.

In momentul in care hades distruge armata din Argos, este scufundata si barca de pescuit, singurul supravietuit fiind Perseu. Acesta este recuperat de o corabie de razboi si dus la imparat. Desi populatia crede ca l-a invins pe Hades, acesta apare in sala regilor, unde era si Perseu si le spune regilor a au de ales intre distrugerea Argosului si sacrificarea propriei fiice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.