Arhetipurile si inconstientul colectiv

Trimis la data: 2009-04-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.11 / 10
Downloads: 186
Autor: Luiza Mihai
Dimensiune: 19kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inceputurile teoriei lui Jung referitoare la inconstientul colectiv apar in anul 1909. In acest an, Jung si Freud au fost invitati sa conferentieze in Statele Unite, petrecand aproape sapte saptamani impreuna zi de zi. In principal isi analizau visele reciproc, iar unul din visele lui Jung ii reveleaza acestuia inconstientul colectiv. Visase ca se afla la etajul de sus al unei case vechi, frumos mobilate, cu tablouri splendide pe pereti.
Singurul lucru pe care Freud l-a gasit interesant la acest vis au fost cele doua cranii, el considerand ca Jung ar dori moartea proprietarilor lor. Dar pentru Jung, casa era o imagine a sufletului . Incaperea de la etaj reprezenta personalitatea constienta. Parterul era echivalentul primului nivel al inconstientului, pe care el avea sa-l numeasca inconstient personal, in timp ce nivelul cel mai profund dintre toate, atinsese inconstientul colectiv. Acolo descoperise lumea omului primitiv din sine insusi.

Pentru el craniile n-aveau nimic de-a face cu faptul de a dori moartea cuiva. Ele apartineau stramosilor nostri umani, care au contribuit la modelarea mostenirii psihice comune tuturor, constituind laolalta "mostenirea arhaica a umanitatii".In clipa cand Jung a avut indrazneala sa-si faca publica ipoteza cu privire la inconstientul colectiv, ea s-a dovedit a fi abaterea cea mai semnificativa de la freudism si totodata contributia lui personala cea mai importanta in domeniul psihologiei. Ceea ce propunea Jung avea pretentia de a fi un concept fundamental pe care sa se poata edifica intreaga stiinta a psihologiei.

Jung a considerat ca este sarcina psihologului sa studieze inconstientul colectiv si entitatile functionale care-l alcatuiesc - arhetipurile, cum le-a numit pana la urma.Arhetipurile sunt "structuri psihice identice, comune tuturor", constituind laolalta "mostenirea arhaica a umanitatii". Jung le-a considerat in esenta drept nuclee neuropsihice innascute, avand capacitatea de a initia, controla si mijloci caracteristicile uzuale de comportament si trairile tipice tuturor fiintelor umane.

Intreaga zestre arhetipala a unui individ alcatuieste inconstientul colectiv, a carui autoritate si forta apartine unui nucleu central integrand ansamblul personalitatii, nucleu pe care Jung l-a numit Sine.Reprezentarea printr-o diagrama a modelului junghian al spiritului trebuie imaginat ca o sfera, avand trei invelisuri. In centru si raspandindu-si influenta in intregul sistem, se afla Sinele. In cercul interior primelor doua cercuri concentrice este inconstientul colectiv, alcatuit din arhetipuri.

Cercul exterior reprezinta constientul, avand drept focar eul, care graviteaza in jurul sistemului. Intr-o pozitie intermediara se afla inconstientul personal alcatuit din complexe, fiecare complex fiind legat de un arhetip -deoarece complexele sunt personalizari ale arhetipurilor, modalitati in care arhetipurile se manifesta in sufletul fiecarei persoane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.