Arhitectura

Trimis la data: 2005-06-13
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.14 / 10
Downloads: 5598
Autor: Eliza
Dimensiune: 25kb
Voturi: 552
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Arhitectura
Necesitatea unui adapost reprezinta una din nevoile fundamentale ale existentei umane. Primii oameni au folosit pesterile ca pe niste adaposturi naturale; constructia unor adaposturi de sine statatoare dateaza inca din timpurile preistorice. Oamenii au recurs la materialele oferite de natura, cum ar fi lemnul is piatra."Arhitectura"
Referat despre Arhitectura
Dintre toate formele de arta, arhitectura este cea care cel mai mare impact asupra vietii noastre cotidiene. In viata de zi cu zi, nu toti oamenii au de-a face in mod obligatoriu cu pictura sau sculptura, insa arhitectura are de regula un impact vizual cotidian asupra omului de pe strada. Masa tridimensionala a exterioarelor cladirilor is volumul negativ al interioarelor lor sunt elemente de sculptura cu care intram zilnic in interactiune timp de mai multe ori pe zi. Design-ul fatadelor cladirilor introduce elementul artistic bidimensional sau estetic in perceptia zilnica a ambientului nostru.

PLANURILE DE ARHITECTURA.Arhitectul este preocupat nu numai de felul cum va arata cladirea is cum se va incadra in mediul inconjurator, ci si de capacitatea portanta a zidurilor, de existenta unor sisteme eficiente care sa asigure incalzirea, aerisirea, furnizarea curentului electric is a apei. Planurile de arhitectura sunt desene care redau precis toate aceste aspecte variate ale unei constructii, planuri folosite pentru dezvoltarea sau prezentarea unor idei. Planurile obisnuite prezinta la scara proiectia grafica a distributiei incaperilor, la diferite niveluri, privita de sus. Elevatiile ofera vederea la scara a fatadei, a peretilor laterali si din spate, indicand locul unde sunt plasate ferestrele, inaltimea usilor si a zidurilor. Sectiunile verticale transversale scot la iveala unele amanunte, cum ar fi canalizarea, izolatiile si grosimea peretilor. Desenele de perspectiva sunt vederi picturale care infatiseaza modul cum va arata, de fapt, cladirea, inclusiv mediul inconjurator.

SISTEME DE CONSTRUCTIE
ZIDARIA PORTANTA este una din cele mai timpurii si mai simple forme de cladire, cunoscuta sub numele de constructie cu zidarie portanta, presupune o constructie cu ziduri menite sa sprijine acoperisul pe toata lungimea lor. In civilizatiile antice si in societatile primitive, aceste ziduri puteau fi din piatra, caramizi, lemn sau pamant. In vechiul Egipt s-a dezvoltat o metoda rudimentara de constructie a zidurilor din blocuri de piatra puse in opera fara a se folosi is mortarul. Cu cat era zidul mai inalt, cu atat trabuia sa fie mai gros pentru a putea sprijini acoperisul.

STALPUL SI GRINDA este o metoda de constructie care utilizeaza doua sau mai multe forme verticale (stalpi) care sprijina grinzi orizontale, fiind mai eficienta decat folosirea peretelui in intregime ca support pentru acoperis. Buiandrugii (grinzi scurte) erau utilizati in interiorul zidariei portante pentru a forma deschiderea ferestrelor si a usilor. In interiorul cladirii, metoda stalp-grinda permite executare unor interioare mai spatioase.

In vechile constructii egiptene de piatratalpii se aflau unul in apropierea celuilalt, astfel ca grinzile acopereau distante mici. Acest lucru se explica in mare masura prin rigiditatea deosebita a pietrei, care impunea ca suportii sa fie asezati unul langa altul. Daca stalpii ar fi fost plasati la distante mai mari, grinda putea sa crape si sa cada din cauza propriei greutati sau a greutatii aditionale a blocurilor asezate perpendicular pe ea. Mai tarziu, la constructia templelor grecesti s-au folosit grinzi de lemn pentru acoperis, intrucat lemnul, fiind mai elastic, permite spatierea mai mare a stalpilor. Sistemul stalp-grinda se mai aplica si astazi, cand se utilizeaza, de regula, otel sau beton armat in loc de piatra sau lemn.

ORDINELE sunt inventate de vechii greci care au creat scheme ornamentale care insoteau arhitectura de tip stalp-grinda. Aceste sisteme decorative, numite ordine, se refera la conceptual de frumusete care guverneaza proportiile. Ordinele nu constituiau un sistem structural in sine, dar reglementau modul in care erau proportionatesistemele structurale din cladire si din jurul acesteia. Desi s-au inventat de la sistemul stalp-grinda, ordinele au fost aplicate apoi in scopuri decorative la unele cladiri construite dupa alte metode decat cea a stalpului cu grinda. Acesta este cazul multor cladiri romane, de pilda Colosseum-ul, la care s-au folosit ordinele pentru a orna fatada.

Coloanele sunt niste stalpi cilindrici sprijiniti pe stilobat (suport de zidarie sau piatra) dispusi, de regula, cu spatii intre ei, in siruri numite colonnade. Baza coloanei o constituie elementul decorative cel mai de jos, pe care se sprijina un fus ( portiunea cea mai lunga a coloanei, in arhitectura greaca constand din cilindrii scurti de piatra, cu caneluri, suprapusi in asa fel incat par un bloc continuu). La partea superioara a coloanei se afla capitelul. Acest element, adesea bogat ornamentat, asigura tranzitia vizuala spre partea de sus a cladirii (sau antablamentul).

Antablamentul este format din toate elementele arhitectonice aflate deasupra coloanei. Elementul cel mai de jos al acestuia este arhitrava, lespedea de piatra orizontalacare se sprijina direct pe capitel. Deasupra arhitravei se afla friza, elementul orizontal median al antablamentului. De cele mai multe ori, friza este decorata si sculptata cu diverse ornamente is figuri, in functie de ordinul arhitectonic aplicat. Deasupra frizei se afla cornisa, care este elementul orizontal cel mai de sus al antablamentului. In arhitectura clasica, doua cornise inclinate ( urmarind liniile oblice ale acoperisului inclinat) insotesc cornisa orizontala la capetele cladirii. Zona triunghiulara (sau frontonul) format prin aceasta dispunere a elementelor contine adesea o sculptura.

Trasaturile distinctive ale ordinelor: La fiecare ordin, diferitele parti ale coloanei si antablamentului au anumite motive arnamentale, precum si anumite proportii clar definite. Diferentele se refera la toate partile cladirii, inclusiv platforma de sprijin (stilobatul), coloana (baza, fusul, capitelul) si antablamentul (arhitrava, friza, cornisa). Elementele cele mai caracteristice se remarca la coloane si antablament. Ordinul doric este recunoscut drept cel mai vechi ordin, acesta a fost inventat de locuitorii din Grecia continentala, dorienii. Este ordinul cel mai simplu si mai putin ornamentat, constand dintr-o coloana solida, robusta, care se sprijina direct pe fundatia de piatra a cladirii. Capitelul Doric are forma unei perne cu colturile rotunjite, numita echina, deasupra careia se afla partea superioara a capitelului, o lespede simpla de piatra - abaca.
Deasupra coloanei se gaseste antablamentul doric, compus dintr-o arhitrava continua, fara ornamente. Deasupra arhitravei este o friza despartita pe verticala in triglife (panouri sculptate, separate prin taieturi verticale in trei sectiuni) care alterneaza cu metopele (panouri plane acoperite adesea cu sculpturi in relief).

Ordinul ionic. Ionienii, triburile care locuiau in insulele grecesti si pe tarmurile Asiei Mici, au inventat ordinul ionic, care este mai bogat ornamentat. Cladirile ionice sunt mult mai bogate si elegante decat edificiile solide ale dorienilor. Coloana ionica are baza, este mai inalta si mai zvelta. Trasatura distinctive cea mai importanta a stilului ionic o constituie volutele capitelului (forme spiralate), folosite in locul echinei dorice. Abaca ionica este redusa ca dimensiuni in comparatie cu cea a ordinului doric, care este mult mai proeminenta. Antablamentul ionic difera si el de antablamentul doric. Arhitrava ionica se compune din trei benzi orizontale suprapuse, spre deosebire de cea dorica, alcatuita dintr-o singura banda solida, continua.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.