Arhitectura bisericilor

Trimis la data: 2002-07-01
Materia: Arte plastice
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.46 / 10
Downloads: 8327
Autor: Alexandriu loren
Dimensiune: 5kb
Voturi: 623
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Bisericile variază in funcţie de perioada in care au fost construite, adică după stilul arhitectonic; stilurile din trecut au fost reluate si adesea reinterpretate. Cele mai vechi locuri de întâlnire creştine erau case transformate in acest scop numite titulae. Dupa ce creştinismul a fost legalizat prin Edictul de la Milano in 313, bazilicile si bisericile centralizate s-au răspândit repede in următorii 50 de ani, pe tot teritoriul Imperiului Roman.
Bisericile variază in funcţie de perioada in care au fost construite, adică după stilul arhitectonic; stilurile din trecut au fost reluate si adesea reinterpretate. Cele mai vechi locuri de întâlnire creştine erau case transformate in acest scop numite titulae.

Duba ce creştinismul a fost legalizat prin Edictul de la Milano in 313, bazilicile si bisericile centralizate s-au răspândit repede in următorii 50 de ani, pe tot teritoriul Imperiului Roman.

Cele mai importante au fost construite peste altarele cele mai sacre, locurile unde Christos a fost crucificat si înmormântat in Ierusalim si mormântul Sf. Petru din Roma, de exemplu. La mormântul lui Christos s-a construit o cupola circulara ( care exista inca parţial ), si in apropiere era o biserica; cel doua sunt combinate intr-o singura biserica cunoscuta ca Biserica Sfantului Mormant.

Prima biserica a lui Sf. Petru din Roma, înlocuita de actuala biserica ce dateaza din perioda Renasterii, a fost o biserica uriasa proiectata cu aripi laterale, formand o cruce latina. Domul central, forma care a persistat in estul Slav si Bizantin, in bisericile medievale, mici ca dimensiuni, a luat forma a cinci domuri care împreuna formau o cruce greaca.

In lumea latina de vest, bazilica a evoluat întâi in stilul Romanesc ( sec.11-12) si apoi in cel Gothic (sec.12-15). Acestea aveau arcade, adică erau acoperite cu placi de piatra arcuite, cele in stil Romanesc cu arcuri si arcade de forma semicirculara, cele in stil Gotic cu elemente ascuţite, bisericile in stil Romanesc erau in mare parte rezultatul influentei monastice care concentra forţele construirii unei biserici in comunitati de călugări, in special in Franta. Bisericile mari erau construite de către arhitecţi călugări dea-lungul unor drumuri de pelerini care duceau din Europa de Nord spre sudul Spaniei si la Roma.

In crearea stilului Gotic, comercianţii din oraşele care apăreau, împreuna cu monarhii influenti au jucat un rol foarte important. Prima clădire Gotica caracteristica a fost mânăstirea regala de la Saint Denis, de lângă Paris construita la mijlocul secolului al 12-lea; a fost creatia administratorului ecleziast Abbot Suger. Pana in secolul al 14-lea cele mai multe oraşe europene, incluzându-le si pe cele din insulele britanice, aveau cate o catedrala Gotica, o structura impozanta cu ferestre mari de vitralii si cu intrări si acoperişuri împodobite cu sculpturi.

Bisericile in stil Renascentist si Baroc ( începând cu secolul al 15-lea ) au fost constrite in Italia si la nord de Alpi. Ca si întreaga cultura renascentista aceste biserici s-au născut după un studia al antichitatii romane clasice, si astfel se compun din arcade cu şiruri de coloane si cupole, toate asamblate intr-o armonie reţinuta si eleganta in contrast puternic cu elaborarea somptuasa a nordului medieval.

In secolul al 16-lea si in cele care au urmat, un fel de stil renascentista fost dus peste mari de ordinele catolice romane in special de către iezuiţi. In acelaşi timp, bisericile protestante ale Reformei, care la început au avut tendinţa sa simplifice tipul medieval, au adoptat treptat principiile renascentiste.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.