Arhitectura institutionala a Uniunii Europene

Trimis la data: 2009-11-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.36 / 10
Downloads: 78
Autor: Maftei Grigore
Dimensiune: 16kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Uniunea europeana nu dispune, deocamdata, de personalitate juridica. Ea este mai degraba un concept politic decat unul juridic, deoarece nu sustituie comunitatiile europene, ci le inglobeaza intr-un ansamblu mai larg. Statele membre ale Uniunii Europene isi pot transfera competentele, la aderare, doar unei persoane juridice aflate la un nivel superior, deci doar Comuitatii Europene sau unui organ comunitar, cum este Banca Centrala Europeana, nu si Uniunii Europene.
Motorul comun al celor trei piloni este Consiliul European, organism ce reuneste sefii de state si de guverne din tarile membre, si care da Uniunii impulsul necesar dezvoltarii sale, definind orientarile si politicile generale.Deasemenea trebuie precizat ca tratatul de la Mastricht impune indeplinirea obiectivelor Uniunii Europene cu respectarea principiului subsidiaritatii.

Astfel, in domeniile care nu sunt de competenta sa exclusiva, Uniunea Europeana nu intervine decat daca, si in masura in care obiectivele activitatii proiectate nu pot fi realizate de statele membre intr-o maniera satisfacatoare, dar pot fi realizate mai bine la nivel comunitar.Strans legata de problema aderarii la Uniunea Europeana este chestiunea indelung discutata a excluderii respectiv retragerii din Uniune.

Chiar daca tratatele nu prevad mijloace juridice de retragere a unui stat, este evident ca daca acesta doreste retragerea nimic nu ar fi mai simplu decat sa se practiceo perioada nedefinita "politica scaunului gol", care, de facto, semnifica acelasi lucru. In fata unui astfel de comportament, celelalte state ar fi fortate sa modifice tratatele in asa fel incat Uniunea sa functioneze cu mai putini membrii, luind astfel act de retragere.

Suspendarea unui stat din Uniune este insa posbila, pe baza dispozitiilor Tratatului de la Amsterdam, daca acel stat a incalcat in mod grav si persistent principiile inscrise in tratate. Suspendarea are loc prin decizie unanima a Consiliului U.E., la propunerea Comisiei europene sau a unui stat membru si cu avizul favorabil(majoritatea de 2/3) a Parlamentului european.

Institutiile Uniunii Europene:Uniunea Europeana se distinge fata de alte organizatii internationale prin modul sau de integrare, care se situeaza dincolo de cooperarea traditionala intre state: statele membre ale Uniunii au transferat o parte din competentele lor la nivel comunitar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.