Arhitectura laica miceniana

Trimis la data: 2005-02-03
Materia: Administratie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 8
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 1009
Autor: Druta Matache
Dimensiune: 737kb
Voturi: 55
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cunoaşterea arhitecturii miceniene este posibilă numai daca patrundem în tainele primelor construcţii, când s-au elaborat modelele tipurilor de case şi metodele de construcţie care au durat mii de ani dupa aceea.
Cunoasterea arhitecturii miceniene este posibila numai daca patrundem
în tainele primelor constructii, când s-au elaborat modelele tipurilor
de case si metodele de constructie care au durat mii de ani dupa aceea. Cu alte cuvinte, îndelungatul proces evolutiv al societatii epocii neoliticului si a bronzului reprezinta solul manos din care au
crescut admirabilele cuceriri ale arhitecturii din cea de-a doua
jumatate a mileniului al II-lea.

Aprofundarea cunostintelor cu privire la constructiile din epocile cele mai timpurii si, mai ales, a mileniilor al VI-lea si al V-lea î.e.n., reprezinta o realizare recenta.

În Macedonia, la granita cu Tesalia, se afla localitatea Nea Nikomedeia, unde în anul 1961 a fost descoperita o asezare datând din
epoca neoliticului timpuriu, cu alte cuvinte din mileniul al VI-lea
î.e.n., situata pe un deal nu prea înalt. În portiunea centrala a
asezarii se afla o coliba, numita casa conducatorului, în care se gasea si o capela de dimensiuni reduse.

Casele aveau o forma dreptunghiulara (dar cu peretii rotunjiti) si fiecare dintre ele reprezenta o unitate aparte, înconjurata de un gard de lemn. Scheletul casei era format din stâlpi de lemn, care au lasat urme în pamânt, iar peretii erau executati din ramuri de rachita si lut. În interiorul casei trebuie sa fi existat o vatra, caci focul era utilizat si pentru a încalzi locuinta si pentru pregatirea hranei.

Într-o perioada mai târzie, dar tot în cadrul neoliticului timpuriu, casele au început sa fie construite pe un schelet din bârne de stejar, iar peretii din stuf consolidat cu un strat gros de argila. Acoperisurile erau în panta - amanunt absolut indispensabil datorita cantitatilor mari de ploaie.Pardoseala de lut era acoperita cu rogojini împletite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.