Arhitectura laica miceniana

Trimis la data: 2015-09-02
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana_T
Dimensiune: 745kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cunoasterea arhitecturii miceniene este posibila numai daca patrundem in tainele primelor constructii, cand s-au elaborat modelele tipurilor de case si metodele de constructie care au durat mii de ani dupa aceea. Cu alte cuvinte, indelungatul proces evolutiv al societatii epociii neoliticului si a bronzului reprezinta solul manos din care au crescut admirabilele cuceriri ale arhitecturii din cea de-a doua jumatate a mileniului al II-lea.
Aprofundarea cunostintelor cu privire la constructiile din epocile cele mai timpurii si, mai ales, a mileniilor al VI-lea si al V-lea i.e.n., reprezinta o realizare recenta.
In Macedonia, la granita cu Tesalia, se afla localitatea Nea Nikomedeia, unde in anul 1961 a fost descoperita o asezare datand din epoca neoliticului timpuriu, cu alte cuvinte din mileniul al VI-lea i.e.n., situata pe un deal nu prea inalt. In portiunea centrala a asezarii se afla o coliba, numita casa conducatorului, in care se gasea si o capela de dimensiuni reduse.

Casele aveau o forma dreptunghiulara (dar cu peretii rotunjiti) si fiecare dintre ele reprezenta o unitate aparte, inconjurata de un gard de lemn. Scheletul casei era format din stalpi de lemn, care au lasat urme in pamant, iar peretii erau executati din ramuri de rachita si lut. In interiorul casei trebuie sa fi existat o vatra, caci focul era utilizat si pentru a incalzi locuinta si pentru pregatirea hranei. Intr-o perioada mai tarzie, dar tot in cadrul neoliticului timpuriu, casele au inceput sa fie construite pe un schelet din barne de stejar, iar peretii din stuf consolidat cu un strat gros de argila.

Acoperisurile erau in panta - amanunt absolut indispensabil datorita cantitatilor mari de ploaie. Pardoseala de lut era acoperita cu rogojini impletite. Ceva mai bine cunoscuta este epoca neoliticului mijlociu, denumita si perioada Sesklo, de la numele celei mai importante asezari datand din aceasta perioada. Asezarile nu erau prea mari, erau locuite de maxim 150 de persoane, care ocupau cateva case (nu mai mult de douazeci), inghesuite pe o suprafata restransa. Casele nu erau prea mari si aveau, de regula, doua sau trei incaperi.

Asezarea ,inconjurata de fortificatii, se caracterizeaza printr-un plan de constructie simplu: strazi paralele si perpendiculare plecau de la casa centrala. Constructia peretilor nu prezinta modificari prea mari, partile inferioare ale zidurilor erau executate din pietre mici, partile superioare din rachita si caramizi uscate la soare. Acoperisurile erau in panta, acoperite cu stuf si intarite cu lut.

Incepand cu perioada neoliticului mijlociu, adica cu mileniul al V-lea, putem sa vorbim despre acel tip de casa a carui istorie a durat multe mii de ani si anume megaronul, cladirea dreptunghiulara cu un portic cu coloane, care a devenit ulterior principalul element arhitectonic al palatului micenian si, in ultima instanta, una din formele timpurii ale templului grec si parte integranta a casei de locuit. Un megaron timpuriu a fost dezgropat si la Sesklo. Pe langa casele in plan dreptunghiular, erau cunoscute si cele in plan oval.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.