Arhitectura mesopotamiana

Trimis la data: 2013-10-06
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: justine
Dimensiune: 1430kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Numele Mesopotamia se refera la o regiune din Orientul Apropiat, care in prezent tine partial de Irak, partial de Siria de est si partial de Turcia de sud. Numele provine din cuvintele grecesti mesos "intre" si potamos "rau", referindu-se la zona dintre raurile Eufrat si Tigru. Suprafata fertila udata de aceste doua rauri este cunoscuta ca fiind "Leaganul Civilizatiei omenirii", aici dezvoltandu-se primele societati alfabetizate. Nu a existat niciodata o entitate politica sau o tara numita Mesopotamia, si nici nu exista granite definite; numele e unul conventional, inventat de istoricii greci pentru a se referi la aria geografica larga dintre cele 2 rauri.
Mesopotamienii erau un popor dintre cele mai vechi ale omenirii.Primii mespotamieni care au trait au fost sumerienii. Ei au inventat scrierea cuneiforma, construiau zigurate, au construit primele orase civilizate, printre care: Ur, Nippur, Kis, Babilon, Ninive si Assur, au facut primele incercari de irigatii sistematizate in agricultura, au initiat primele schimburi comerciale cu alte popoare, au facut descoperiri in astrologie si astronomie. Fiecare oras-stat isi avea propriul rege, dar nu a luat niciodata in stapanire intregul Sumer.

Teritoriul Mesopotamiei este pozitionat in zona Irakului de astazi, tara care se intindea pe o lungime de aproape 1000 de km si o latime maxima de aproximativ 400 km. Termenul de "civilizatie mesopotamiana" este un termen generic. In realitate, Mesopotamia a insumat contributiile civilizatorice si culturale a trei popoare distincte a caror istorie s-a desfasurat pe teritoriul sau.

Artistul este atent mai curand la barba si la elementele care acopera capul, la armura sau vesmintele razboinice in general. Sufletul se estompeaza in fata simplei existente de tip militarist. Numarul conteaza si nu valoarea, cantitatea in fata calitatii. Egipteanul reprezenta pe faraon in fata poporului prin supradimensionare, aici dimpotriva, numarul este totul. Daca cineva poate sa lupte, atunci acest cineva este important, este necesar pentru a fi luat in armata iar o armata numeroasa este decisiva in batalii.

Atentia la detalii nestilizate dar si senzatia de reprezentare mecanica este tipica pentru o astfel de arta. Ea lasa sa se auda parca tropotul cailor si gesturile brutale. Putinele scene de procesiuni, de oferire de ofrande catre zei, in fata abundentei de scene de razboi pun intrebarea asupra rolului divin al razboiului insusi. Incapabili de a stiliza singurele iesiri din zona reprezentarii realului (si aici am in vedere in primul rand al cincilea picior al taurului in miscare) aceste scene au functie dinamica ele insele. Acesta este un dinamism care pare sa fie unul al succesiunii puterii pe acele locuri.

Arhitectura era dominata ca intreaga arta mesopotamiana de ideea religioasa si de cea monarhica. Arta era, aproape in intregimea ei, in serviciul templului si al regelui. De aceea, arhitectura a intrecut aici in grandoare tot ceea ce se realizase pana la acea data. Marele palat al lui Nabukad-nezar din Babilon avea dimensiuni uriase: 330 m lungime pe, 200 m latime. In apropierea palatului erau construite faimoasele "gradini suspendate" in realitate, amenajate pe terase sustinute de coloane si arcade masive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.