Arhitectura unui calculator

Trimis la data: 2007-01-07 Materia: Informatica Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Amalia Vlad Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Arhitectura unui calculator - Un sistem de caclul sau altfel spus un computer se defineşte prin a fi un aparat electronic de prelucrare automată a datelor,pe baza unui program. Componentele unui computer se împart in două categorii: - componente harware; - componente SOFTWARE. Arhitectura unui calculator

Arhitectura unui calculator - Cele de tip HARDWARE reprezintă de fapt partea fizică şi se referă de fapt la totalitatea elementelor electronice şi mecanice ale sistemului de calcul spre exemplu :circuitele electronice , componente electronice şi alte elemente materiale.Arhitectura unui calculator

Arhitectura unui calculator - Spre deosebire de cele de tip HARDWARE , componentele SOFTWARE reprezintă totalitatea programelor utilizate de un sistem de calcul.În cadrul acestor programe se află şi programul de baza al unui sistem care reuneşte toate componentele software realizandu-se astfel o interconectare a tuturor componentelor sistemului de calcul transformadu-se intr-o entitate şi asigurand funcţionalitate sistemului.Acest program se numeşte SISTEM DE OPERARE (S.O.)

Din punct de vedere logic componentele HARDWARE se impart în 3 mari categorii:

- Unitatea Centrala de Prelucrare (U.C.P.)
- Echipamente periferice , conectate la U.C.P.
- Magistrale sau altfel spus unităţi de interfaţa şi linii de comunicaţii

Unitatea Centrala de Prelucrare reprezintă componenta care realizează efectiv operaţiile de prelucrare. Echipamentele periferice sunt componentele care extind şi complesează unitatea centrală şi reprezintă în principal interfata dintre calculator şi cel care untilizează sistemul.Exemplu de astfel de echipamente : tastatura , mouse-ul , imprimanta…etc.

Unitaţile de interfaţă sunt dispozitive ce asigură legatura între diferite echipamente periferice sau între acestea şi unitatea centrală de prelucrare.

Configuraţia oricărui sistem de calcul se înscrie între două limite:
- o limită inferioară, numită configuraţia de bază care este definită de un minim necesar de componente pentru ca sistemul sa fie operaţional
- o limită superioară determinată prin adăugarea de componente la configuraţia de baza,atît cît admite unitatea centrală de prelucrare.

Un exemplu teoretic de configuraţie de calcul ar fi determinat de urmatoarele componente

1. Placă de baza
-aceasta se mai numeşte si placă principală
-placa de baza este componenta hardware ce asigura interconectarea fizică a tuturor celorlalte componente (hardware şi software)ale unui sitem de calcul.
-placa de baza este compusă din mai multe circuite imprimate multistratificat denumite PCB (printed circuit board)

-faptul că orice componenta hardware instalată,începand cu procesorul si terminînd cu tastatura sau imprimanta , foloseşte în funcţionarea a una sau mai multe componente de pe placa de baza precum şi faptul că comunicaţiile între toate componentele existente în calculator sunt asigurate prin intermediul plăcii de bază putem spune că intregul PC este construit în jurul acesteia , facînd din aceasta o piesa extrem de importantă in funcţionalitatea calculatorului.

-asezată pe verticală in carcasele de tip tower si mini-tower
-printre componentele plăcii de bază se numara si :sloturile sau socketurile procesorului
- sloturile de memorie
- baterie
- colectori electirici,etc

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.