Arme de distrugere in masa

Trimis la data: 2007-11-12
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.89 / 10
Downloads: 1305
Autor: George Iordache
Dimensiune: 16kb
Voturi: 118
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Arme de distrugere in masa - Arma nucleară are o capacitate colosală de distrugere datorată eliberării în urma reacţiilor nucleare a unei cantităţi enorme de energie; forţa exploziei nucleare este echivalată, de regulă, cu forţa exploziei unei cantităţi anumite de trotil. O explozie nucleară produsă în aer se caracte-rizează printr-o străfulgerare orbitoare urmată de un trăsnet asurzitor şi de formarea unui glob de foc cu nişte rotocoale intransparente în jur; praful care se ridică stâlp de pe teren şi se răspândeşte în jurul globului de foc ia forma unei ciuperci uriaşe.
1. Unda aeriană de şoc reprezintă o zonă de aer comprimat care se propagă în rafală de uragan din locul exploziei în toate direcţiile cu o vi-teză supersonică (în primele două secunde ea parcurge 1 km, în primele cinci – 2 km, iar în primele opt – 3 km). Suprafeţele devastate pot fi îm-părţite în patru zone de distrugere:

a) totală – construcţiile care se află pe suprafaţa solului sunt distruse complet, iar populaţia, dacă nu se află în adăposturi sigure, nu supravieţuieşte;
b) mare – clădirile sunt avariate, iar în rândurile populaţiei se înregistrează traume grave, fracturi, hemoragii, contuzii ale organelor interne etc.;
c) medie – în rândurile populaţiei se înregistrează contuzii, luxa-ţii, hemoragii din nas şi urechi etc.;
d) slabă – în rândurile populaţiei se înregistrează relativ puţine traume, exceptând cele psihice. La explodarea unei bombe de 1 Mt zona de distrugere medie are raza de 50 km, cifră care creşte sau scade în dependenţă de tipul bombei.


2. Radiaţia de lumină constituie un impuls puternic de raze vizibi-le, ultraviolete şi infraroşii emanate timp de 3-17 sec (în dependenţă de tipul şi calibrul bombei); provoacă arsuri, mai ales în zonele neacoperite ale corpului, şi incendii.

3. Radiaţia ultravioletă reprezintă un flux invizibil şi impercepti-bil de raze γ şi de neutroni care se degajă timp de 10-15 sec şi străbate ţesuturile organismului, provocând boala actinică. Intensitatea radiaţiei scade în raport cu distanţa de la locul exploziei, fiind redusă şi de diver-se obstacole.

Materialele de construcţie reţin în mod diferit radiaţia penetrantă, fapt care trebuie luat în consideraţie la construirea adăpostu-rilor. De exemplu, pentru ca radiaţia să fie redusă de două ori, ea trebuie să treacă prin 2,8 cm de oţel, 10 cm de beton, 14 cm de perete de cără-midă, 14 cm de pământ sau 30 cm de lemn.

4. Contaminarea radioactivă a localităţilor are loc în urma preci-pitării pe teren a produselor finale de dezagregare nucleară, care se îm-prăştie pe suprafaţa pământului, apei şi a obiectelor; radiaţia este de ace-laşi tip ca şi cea penetrantă. Norul radioactiv format în urma exploziei este dus de vânt, contaminând în calea lui teritorii vaste care pot fi împărţiţi în dependenţă de radiaţie în 3 zone de apărare:

a) periculoasă;
b) puternică;
c) moderată.

În cazul nerespectării măsurilor de securitate, leziunile pot fi combi-nate, prezentând traume, arsuri şi afecţiuni de natură actinică. Gravitatea lor depinde de calibrul bombei sau a proiectilului, de distanţa de la epi-centru şi, în special, de tipul armei nucleare. De exemplu, în cazul bom-bei neutronice, elaborate în SUA, partea esenţială a energiei reacţiilor nucleelor se realizează prin fluxuri de neutroni, iar unda de şoc şi radia-ţia de lumină sunt relativ slabe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.